Адвокат

Пантић: Спроводе англосаксонско правило које није у складу са законом БиХ и европским стандардима

  • Извор: СРНА
  • 07.03.2024. 14:57

Адвокат Небојша Пантић изјавио је да је Тужилаштво БиХ у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности "Службеног гласника" Милоша Лукића пренијело правило из англосаксонског права, иако није у складу са Законом о кривичном поступку и европским стандардима.

Пантић је појаснио да европски стандард каже да је полиција продужена рука Тужилаштва, те ако се полицајац јавља као свједок, то је исто као да свједочи сам тужилац у свом предмету.

Он је истакао да постоје одлуке Суда у Стразбуру и да је заузет став да полицијски службеници који су учествовали у предистражном и истражном поступку не могу бити свједоци у предмету.

"Драган Кременовић уопште није могао да буде свједок по правним стандардима. Знам шта ради сада Тужилаштво на овај начин, наиме преко свједока уводи материјалне доказе и то је нешто што се ради у англосаксонском поступку. Господа из Тужилаштва су ишла на едукацију у Америку цијело прошло љето. Не само тужиоци Тужилаштва БиХ, него и други тужиоци, ентитетски", указао је Пантић.


Додик: Никшић не треба да брине за мене, питање је коме ће од њих требати помиловање

Додик: Никшић не треба да брине за мене, питање је коме ће од њих требати помиловање

Према његовим ријечима, примјену англосаксонског права Тужилаштво БиХ почело је да примјењује и у другим предметима, не само у поступку против Додика и Лукића.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште у предмету против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита на којем су предмети против њих поново спојени, а наредно рочиште заказано је за 3. април.

Након рочишта адвокати и званичници Српске оцијенили су да је Тужилаштво БиХ дало аутогол и да је то била само симулација суђења.

Пратите нас и путем Вибера