Направио "законско упориште"

Ово је прави циљ Шмитовог наметања! Елиминација Додика из политичког живота!

  • Извор: АТВ
  • 27.03.2024. 19:04

Док се одвија монтира поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика, Шмит увелико спрема политичку подлогу да изабраног предсједника Републике Српске елиминише из политичког живота, а то је управо урадио наметањем "техничких измјена Изборног закона!

Прави циљ покушаја наметања закона је члан 8. којим се мијења и допуњава члан 1.10. Изборног закона БиХ и којим се завршава конструкција за елиминацију предсједника Додика из политичког живота. Овај члан даје право ЦИК-у да прије истека мандата изабраном лицу одузме мандат даном правоснажности судске пресуде којом се изриче мјера безбједности забрана обављања дужности или правоснажне осуђујуће судске пресуде која за правну посљедицу има престанак обављања службене дужности.

"Техничке измјене о којима је говорио Кристијан Шмит могле би се примјењивати тек на изборима 2026. године и оне нису прави разлог покушаја наметања измјена и допуна Изборног закона БиХ, прави разлог је члан 8. измјена и допуна Изборног закона БиХ.  Подсјећам да се предсједнику Додику суди због непоштовања одлука високог представника, а да је од раније познат став да Република Српска неће прихватити наметање закона од стране нелегалног високог представника. Сваком ко је читао текст покушаја наметања измјена и допуна Изборног закона БиХ је јасно да ове измјене немају никакве везе са повећањем интегритета изборног процеса него са елиминацијом из политичког живота легално и легитимно изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика и прије окончања квазисудског поступка", поручила је генерални секретар предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац и додала:

"Кристијан Шмит одлуком којом намеће измјене и допуне Изборног закона БиХ покушава довршити посао који је започео наметањем измјена и допуна Кривичног закона БиХ, а наставио покретањем политичког процеса пред судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика. Нажалост, техничке измјене које треба да повећају интегритет гласања су само маска за праве намјере овог њемачког држављанина".



Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина