Brisel

Šamar lobistima: Ništa od sankcija EU Miloradu Dodiku

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2022. 19:10

Jedinstvene sankcije Evropske unije bilo kome u BiH nisu moguće. Propali su svi pokušaji da se odlučuje po principu jače većine.

Izmjene glasanja, u petak je u Evropskom savjetu spriječila Mađarska. 

"Države članice Evropske unije popustile su pred Viktorom Orbanom i promijenile uslov glasanja za sankcionisanje Dodika.  Od ponderisane većine do jednoglasnosti, što znači da se to nikada neće desiti. I onda se EU pita zašto niko ozbiljno ne shvata njenu politiku prema Balkanu", kaže Tobi Vogel, analitičar iz Brisela.

Potez mađarskog premijera Viktora Orbana, srušio je nade političkog Sarajeva.

Evropska unija ne može da zatvori vrata političkim predstavnicima iz Republike Srpske. Orban je još ranije poručio da za sankcije Miloradu Dodiku Mađarska neće dati svoj glas. 

"Moglo bi se reći da ova podrška koja dolazi iz Budimpešte možda može i da škodi premijeru Orbanu, kako  u Mađarskoj, tako i u Briselu. Ali njegova odlučnost da istraje u skladu sa vlastitim i ličnim ubjeđenjima je nešto što sigurno ne smijemo zaboraviti u našim budućim odnosima", rekla je Biljana Gutić.

Protiv su bile i druge članice Evropske unije. Za restriktivne mjere prema srpskim predstavnicima u BiH, nije ni Hrvatska. 

"Vidjeli su takođe da još jedan broj zemalja Evropske unije nije sklon tome. Među njima možemo da vidimo i Hrvatsku i Sloveniju, i Kipar, Grčku i mnoge druge. Čak su postojale i nezvanične priče da ni Francuska ne bi bila spremna da podrži takve sankcije u slučaju glasanja. I dalje se pokušavalo da se stvore pritisci, da se na neki način lobira", ističe Aleksandar Vranješ.

Da je ova odluka Savjeta Evrope šamar svim onima koji su nadali oštrijem odgovoru EU, pišu i federalni mediji. Za sankcije srpskom članu BH predsjedništva već dugo, preko prijatelja u evropskom parlamentu, lobiraju bošnjački politički predstavnici.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм (12+)

    Филм (12+)

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)