Тужиоици Тужилаштва БиХ

Они туже Републику Српску: Пријављивани за корупцију, састанчили са Шмитом, кажњавани

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2023. 15:54

Оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића потписали су тужиоци Нивес Каневчев, Недим Ћосић и Биљана Голијанин.

Симптоматично је то да је двоје од њих троје имало озбиљне проблеме, па чак су кажњавани и пријављивани за корупцију.

Осим тога, поједини су и састанчили са њемачким туристом Кристијаном Шмитом, који је наоружан до зуба дошао у БиХ, а због којег би сада поменути тужиоци да суде Републици Српској.

Нивес Каневчев, тужилац је који је имао много проблема у самом Тужилаштву БиХ, а чак је и кажњавана.

Она је прије шест година тужилац Нивес Каневчев правоснажно кажњена умањењем плате за 20 одсто у периоду од девет мјесеци за одавање повјерљивих информација, немар у раду, неизвршавање упутстава надређеног тужиоца, намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто или дициплинским стварима, као и друга дјела која доводе у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва.

Можда и занимљивији податак за овај случај јесте да се Каневчев састајала са Кристијаном Шмитом због којег је и подигнута оптужница против Додика и Лукића.


Стога, јасно је да у овом процесу непристрасност, бар када је у питању Нивес Каневчев, неће постојати.

Њен колега Недим Ћосић такође има сумњиву прошлост па се његова непристрасност у поступку и те како може довести у питање.

Наиме, против Ћосића је 2019. године, који је тада био судија Општинског суда у Сарајеву, поднесена је кривична пријава да је заједно са другим правосудним радницима починио више кривичних дјела, као што су организовани криминал и злоупотребе службеног полажаја и овлаштења, те због кршења закона од стране судије.


Такође, како је писао ЦИН, тужилац Ћосић је још 2011. године примљен за стручног сарадника у сарајевски суд коруптивним радњама.

"Иако се Недим Ћосић није налазио на листи кандидата, нити је у вријеме пријаве на конкурс имао положен правосудни испит, као један од кључних услова, именован је 2007. године на позицију стручног сарадника у Општинском суду у Сарајеву", писао је раније "ЦИН".

Недим Ћосић, син је Шесенама Ћосића, који је тада обављао дужност главног тужиоца Тузланског кантона.

С обзиром на наведено, кредибилитет и непристрасност Тужилаштва, али и самог Суда БиХ, у процесу против Додика и Лукића је и те како упитан када оптужницу потписују људи сумњиве прошлости.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)