Šef Kluba SNSD u PDPS BIH

Novaković Bursać ukazala na nepravilnosti u Agenciji za lijekove i Institutu za nestala lica

  • Извор: СРНА
  • 07.06.2022. 17:19

Šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać je tokom rasprave o nalazima revizorskih izvještaja o institucijama BiH posebno ukazala na nepravilnosti u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva i Institutu za nestala lica.

- Nemam specijalnih primjedbi na nalaze revizije. Bilo kakva revizija ne može da bude svemoguća, ali bih skrenula pažnju da je vršila ocjenu usklađenosti sa zakonima i drugim propisima da su kad je riječ o Agenciji za lijekove i medicinska sredstava analizirali primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima - rekla je Bursać Novaković tokom rasprave.

Ona je istakla da je u izvještajima pravilno identifikovano nekoliko bitnih momenata za funkcionisanje ove oblasti i evidentirano da ne postoji odluka o popisu esencijalnih lijekova što je cijeli zdravstveni sistem u Republici Sprskoj i FBiH uvelo u mnoge probleme.

- To se produkovalo u mnoge probleme koji su se reflektovali u takozvanim aferama odnosno produkovanim atacima na zdravlje i bezbjednost pacijenata, ali i na integritet zdravstvenog sistema Republike Srpske kojem smo bili izloženi u jesen 2021. godine - rekla je Bursać Novaković.

Prema njenim riječima, Agencija za lijekove i medicinska sredstava, čijem rukovodstvu je istekao mandat, prekršila je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima i nastavlja da to čini u kontinuitetu.

- Član 19 Zakona o lijekovima kaže da direktor koji zastupa Agenciju odgovara za zakonito stručno i etično poslovanje. U konkretnom slučaju niti je bilo zakonitosti, niti stručnosti, a o etici i etičkom ponašanju je suvišno govoriti - rekla je Bursać Novaković.

Ona je podsjetila na ranije izjave direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandra Zolaka kako "afera `kiseonik` nije afera nego zločin", ukazujući da je u ovom trenutku prema Registru lijekova BiH objavljenom u martu 2022. godine kao lijek registrovan samo jedan medicinski kiseonik, koji proizvodi "UTP" Uljanik čiji je zastupnik "Tehnogas" Trn.

- U ovom trenutku u registru veleprometnika lijekova koji imaju pravo da rade promet medicinskih gasova navedeni su samo Krajinagrup Banjaluka i TGT Tehnogas Trn Laktaši, a na spisku proizvođača su Kras Laktaši i Meser tehnoplin, čiji su proizvodi bili registrovani 2019. i 2020. godine - navela je Bursać Novaković.

Ako se u ovom trenutku rukovodi kriterijumima koji je aktuelni menadžment Agencije za lijekove i medicinska sredstva primijenio na aferu kiseonik unoseći nevjerovatnu količinu nemira među pacijente, Bursać Novaković kaže da seb postavlja pitanje šta sada koriste pacijenti.

- Kao ljekar reći ću da svi koriste siguran kiseonik, ali da je zbog nepostupanja i dugogodišnjeg propuštanja da se uredi ova oblast, prije svega pitanje esencijalnih lijekova i oblast medicinskih gasova, došlo do toga da u ovom trenutku imamo samo jedan medicinski kiseonik i situaciju koju bi sada direktor Agencije trebao nazvati zločinom - rekla je ona.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм