Šef Kluba poslanika SNSD u PD PS BiH

Novaković Bursać pozvala na zabranu zloupotrebe pojma genocid

  • Извор: СРНА
  • 09.03.2022. 14:32

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać pozvala je poslanike da po hitnoj proceduri usvoje Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, ističući da bi to doprinijelo otpočinjanju rješavanja mnogih bitnih pitanja u BiH i nastavku rada srpskih predstavnika u institucijama BiH u većem kapacitetu.

Obrazlažući u ime kluba Prijedlog zakona, Bursaćeva je navela da on ispunjava sve uslove da bude razmatran i usvojen po hitnoj proceduri, odnosno bez mogućnosti predlaganja amandmana.

"Bez obzira šta ko mislio, zamišljao, insinuirao i konstruisao, iza ovog prijedloga stoji dobra namjera, pokušaj smirivanja tenzija i revitalizacije unutrašnjeg dijaloga", rekla je Bursaćeva.

Ona je naglasila da iza ovog zakonskog prijedloga, osim poslanika SNSD-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu koji su zvanični predlagači, stoje i građani Republike Srpske i Narodna skupština Srpske, koja je zaključkom usvojenim 1. februara obavezala predstavnike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože ovaj zakon.

"Iskreno želimo, a to želimo da pokažemo i ovim zakonom, da se problemi u ovoj zemlji počnu rješavati sa prave strane i na pravi način, a što bi značilo u skladu sa Ustavom, na bazičnim principima na kojim je ova zemlja zasnovana i treba da funkcioniše i u skladu sa propisanim procedurama", dodala je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da je uzdržavanje od odlučivanja predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH bilo reakcija na djelovanje suprotno Ustavu BiH.

Bursaćeva je izrazila uvjerenje da je vrijeme da se stavi tačka na takvo djelovanje u institucijama BiH.

Prema njenim riječima, redovna parlamentarna procedura za ovaj zakonski prijedlog nije tražena jer bi, gotovo sigurno, bio odbijen u nekima od faza razmatranja zbog nenavođenja nekih članova službenih glasnika.

"Smatramo da ti famozni članovi službenih glasnika ne treba da budu navedeni jer niko nema pravo da donosi zakone osim izabranih poslanika u zakonodavne organe na različitim nivoima", istakla je Bursaćeva i dodala da bez obzira na Krivični zakon, ova tema treba da bude obrađena u posebnom zakonu.

Konstatujući da je prošlost u BiH obilježena teškim temama i mnogobrojnim žrtvama, ona je izrazila uvjerenje da treba tragati za rješenjima koja će umirivati javnost i tragati za rješenjima.

Zahtjev za razmatranje prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputili su poslanik SNSD-a Snježana Novaković-Bursać i poslanik Srpskog kluba Jakov Galić.

Predloženim zakonom zabrana zloupotrebe pojma genocida uvodi se kao novo krivično djelo i propisuje se krivična sankcija za to.