Не желе суживот

Нова провокација из ФБиХ: У Спомен-парку Гаравице код Бихаћа постављена ратна застава

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2024. 09:32

Да у ФБиХ не желе суживот доказ је и нова провокација из овог ентитета. Наиме, у Спомен-парку Гаравице код Бихаћа, гдје је на најбруталнији начин побијено десетине Срба у Другом свјетском рату, постављена је ратна застава ФБиХ.

Притом, застава је на мјесту гдје то апсолутно није дозвољено, чак ни по федералним прописима.

О свему је упозната и Полицијска управа Бихаћ, који су 22. августа обавијестили Комисију за очување националних споменика да су на подручју Спомен-парка постављени "привремени објекти током августа".

Комисија је упутила захтјев Федералној управи за инспекцијске послове да изврше инспекцијски надзор и да се утврди чињенично стање и у складу са законом предузму одговарајуће мјере.

Одлуком Комисије за очување националних споменика је прописано да на овом локалитету није дозвољено извођење радова који би могли угрозити национални споменик, као ни постављање магистралних нити других инфраструктурних објеката, нити привремених објеката. Самим тим, јарбол са било чијом заставом, а поготово са ратном заставом, не смије бити постављен на овом мјесту.

Спомен-парк Гаравице је национални споменик, те су у комплексу дозвољени само конзерваторско-рестаураторски радови и археолошка истраживања, и то уз дозволу надлежног федералног министарства.

Спомен-парк "Гаравице“ код Бихаћа је меморијални комплекс, који се састоји од петнаест скулптура распоређених у простору са приступним стазама. 

Споменик је обиљежје стравичног злочина који су током 1941. године усташке снаге починиле над грађанима бихаћког краја, прије свега Србима и Јеврејима. Том приликом је убијено око 12.000 цивила.

Спомен-парк Гаравице подигнут је 1981. године на иницијативу покренуту од стране Општине Бихаћ 1973. године. Спомен-парк је изведен на локалитету двије масовне гробнице у којима је сахрањено око 7.000 тијела жртава.

У Гаравицама код Бихаћа данас ће бити обиљежене 83 године од усташког злочина над 12.000 Срба, међу којима је био велики број дјеце.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. 

Овом историјском догађају од републичког значаја присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:15 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:10 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)