Њемачки туриста

Њемачки медији о Шмитовим аферама

  • Извор: АТВ
  • 25.09.2023. 19:17

"Шмитово понашање није одговарало упутствима“, рекла је, у јеку афере "глифосат" Ангела Меркел. Била је љута јер је њемачка Влада одлучила да та земља буде уздржана на гласању у Бриселу око продужења употребе отрова који убија коров.

Међутим, Кристијан Шмит се на ту одлуку оглушио па је глас Њемачке био пресудан да се глифосат, још пет година, настави употребљавати у Европској унији. О томе су писали сви тамошњи медији. 

Федерално министарство пољопривреде мјесецима тражи начине како би у Бриселу могло гласати за дужу употребу глифосата, упркос вету њемачког Министарства за животну средину. Ово је видљиво из документа у које су Süddeutsche Zeitung, WDR i NDR имали увид. У складу с тим, надлежни одјел за заштиту биља препоручио је провјеру о томе да се ли се министар Кристијан Шмит, на властиту одговорност, може сложити са приједлогом Европске комисије без пристанка њемачког Министарства за животну средину. 

С обзиром на то да је министар за животну средину био из СПД-а, а Шмит члан ЦСУ, странке Ангеле Меркел, његова самовоља и гласање противно одлукама Владе довело је у питање коалицију. 

Зашто је Шмит то урадио? Врло је једноставно - паре. Године 2017. дао је зелено свјетло да се глифосат употребљава још пет година, дакле до 2022. А онда 2019. прелази у Надзорни одбор њемачких жељезница и то ће, писали су медији, поново довести до расправа. Зашто је важно то што је Шмит прешао у Жељезнице након што је гласао да се продужи употреба отрова за коров? Ево зашто: 

Групација је један од највећих појединачних потрошача глифосата у Њемачкој. Сваке године користе око 75 тона хербицида, првенствено за заштиту баластног слоја шина од корова. Више од 130.000 људи потписало је петицију прошле године у којој траже да се замијени средство против корова, за које се сумња да изазива рак. 

Наравно да функција у Надзорном одбору Жељезница доноси и лијепа примања. 

Према извјештају Дојче бана, Шмит је 2019. зарадио 17.700 евра, 2020. - 22.700 евра, 2021. - 35.400 евра а прошле 11.400 евра. Дакле чак и кад је послат у БиХ , човјек је зарађивао и у њемачким жељезницама. 

Али, то је све ништа у односу на плату коју добија овдје - процјењује се, око 25 хиљада евра мјесечно. 

Ко за ту плату не би правио свакаве проблеме у страној земљи како би што дуже остао на тим енормним примањима а под изговором да је дошао да помогне? 

Зато многи и кажу - најбоље ће Шмит да помогне кад оде. И то кажу чак и у Њемачкој која га је послала да овдје намеће законе. Али само онима који му то дозволе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм