Dom naroda

Nisu prihvaćene izmjene Zakona o platama

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2023. 19:20

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je prijedlog zakona o Izmjeni zakona o platama u institucijama BiH. Izmjene su između ostalog, trebale da ograniče iznos otpremnine za zaposlene u institucijama BiH.

“Sve te zakone vratimo resornom ministarstvu i Savjetu ministara, da ide sa novim zakonom ili generalnoj izmjeni zakona o platama i naknadama institucija BiH. To je sistemski zakon, pojedinačni pokušaj. Samo prave destrukciju u zakonu i oni su previše populistički”, kaže predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić.

“Želja je da sve ono što godinama stoji u Parlamentu, da jednostavno prođe Savjet ministatra i da onda imamo korektno sagledanu cjelinu sa svim onim dobrim i lošim stranama prijedloga zakona”, kaže zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović.

Donošenjem potpuno novog Zakona o platama moglo bi se nešto i promijeniti, a ne da se on mijenja parcijalno i kako kome odgovara, poručije delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać.

"Mislim da u ovom trenutku imamo četiri prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, što govori dosta o tome zašto i kako su oni nastali”, poručuje delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Oni koji su daleko od penzije smatraju da je otpremnina u iznosu od 30.000 KM, za najviše funkcionere, prevelika, te da bi ona trebala biti u veličini šest prosječnih plata u BiH, što bi značilo ne više od 10.000 maraka.

“Ja uopšte nemam problem s tim da se otpremnine smanje na neki razuman nivo, kada je upitanju odlazak u penziju visokih funkcionera u Institucijama BiH”, kaže delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Želimir Nešković.

Sa dnevnog reda sjednice skinute su dvije tačke koje će se proslijediti na razmatranje Savjetu ministara, a to su izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV-u i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм