"УН нису послале никакву ноту"

Нешић ексклузивно открио за АТВ: Шмит уносио дуге цијеви у БиХ

  • Извор: АТВ
  • 11.10.2023. 20:17

Кристијан Шмит је у БиХ уносио дуге цијеви, екслузивно је за АТВ у емисији "Имате ријеч" открио министар безбједности Ненад Нешић.

Нешић је такође ексклузивно открио да Шмит у БиХ борави као Њемачки дипломата, а не као дипломата УН, јер је Њемачка најавила његов боравак, а+ не Уједињене нације.

"Добио сам одговор од Граничне полиције гдје су ме обавијестили да је господин Шмит у току 2022. године унио три дуге цијеви у БиХ, на шта по закону нема право, те су накнадно враћене", рекао је Нешић и објаснио:

"По нашем закону, све стране дипломате које долазе с обезбјеђењем немају право за уношење оружја које ми декларишемо као дуге цијеви. Значи, имају право да унесу лично наоружање и одређени број метака, али немају право на дуге цијеви. Ја имам овдје и тачно које су то дуге цијеви и оне су враћене у току 2022. године назад за Њемачку".

Говорећи о томе како је Шмит дошао у БиХ Нешић је открио да је Шмит овдје као дипломата Њемачке и да он није никакав високи представник и да УН нису тражиле потребне дозволе за његов улазак у земљу.


Погледајте упад Жандармерије у кућу ухапшеног у Градишци

Погледајте упад Жандармерије у кућу ухапшеног у Градишци

"Успио сам да скупим све одговоре агенција. Могу да кажем да се наше агенције боје и бјеже да дају директан одговор. Већина тих агенција, сви се позивају на неке старе акте и неке ноте, али оно што сам ја успио да добијем овдје јесте да Кристијан Шмит и његов боравак у БИХ је најављен од стране Амбасаде Њемачке. Значи, можемо рећи да је он представник Њемачке, а не представник Уједињених нација и да је апсолутно нелегитиман", истакао је Нешић показујући документе који поткрепљују ове изјаве.

Нагласио је да Шмит сваки свој улазак у БиХ мора да најави и тражи дозволе за своју пратњу.

"Према закону, сваки пут господин Шмит кад улази у БиХ он треба да најави свој боравак и треба да најави своју наоружану пратњу како би му се одобрио улазак. Оно што ја немам је информација да ли он то ради сваки пут. Гранична полиција даје одобрење, ја немам децидно од њих да ли они то одобравају сваки пут или су само одобрили једном", рекао је министар безбједности и додао:

"Такође, имам и дипломатске ноте Њемачке гдје се може јасно видјети да је господин Шмит дипломата Савезне Републике Њемачке, никако Уједињених нација или неког другог међународног органа. Они траже дозволу за његов боравак, за боравак његове оружане пратње, то говори о томе да господин Шмит није високи представник".

Нешић наглашава да ће наставити да истрајава на овој теми и неће дозволити да се ово заташка.

Додао је и да је чак његов претходник Селмо Цикотић тражио да се дозвола Шмиту продужи, што нема упориште у закону.

"Ја ћу наставити да истрајавам на овоме и нећу дати да на ово падне прашина. Имам доста података, имамо ситуацију да је бивши министар безбједности тражио од Граничне полиције продужавање дозволе за господина Шмита и за боравак његове оружане пратње, што по закону не постоји. Значи, дозвола се не може продужити. Сваки пут кад изађе из БиХ он је дужан да врати дозволу којом је пријавио оружје и сваки пут кад поново крене у БиХ, он је дужан да најави ко долази с њим и да ми то одобримо", каже Нешић.


Пристојност

Пристојност "на нивоу": Комшић амбасадорку Израела назвао будалом

На питање какав је онда Шмитов статус у БиХ, министар безбједности каже да је Нијемац овдје један некултуран гост.

"Нажалост, он се овдје удомаћио, он борави у просторијама ОХР-а, користи њихове ресурсе... Зашто он то ради, то је већ питање за њега. Оно што могу да кажем јесте да њега у овом тренутку не обезбјеђује ни наш ДКПТ (Дирекција за координацију полицијских тијела) и да он овдје има оружану пратњу из Савезне Републике Њемачке, да овдје борави на основу ноте Амбасаде Њемачке, значи он није никакав дипломата Уједињених нација, он је дипломата Савезне Републике Њемачке. Ја ћу тражити и ићи до краја по питању његовог боравка овдје и по питању његове оружане пратње", истиче Нешић.

Објашњавајући своје тврдње да се неке агенције плаше да доставе податке о Шмиту он каже да је то зато јер се неки боје да буду смијењени.

"Ово што ја радим, многи кажу 'смијениће те Шмит'. можда се неки наши функционери, без обзира да ли се ради о бошњачкој, хрватској или српској компоненти боје да их господин Шмит не смијени, иако нелегелан. Имате јавних поговарања гдје кажу да треба да водим рачуна, да Шмит је високи представник, ја кажем да он за мене није високи представник. Он је за мене овдје гост који је помало некултуран, гост који треба да оде у Савезну Републику Њемачку", каже министар безбједности БиХ.

Нешић је изненађен да је једна озбиљна држава попут Њемачке дозволила себи да у другу земљу шаље човјека који се лажно представља и позвао њихове власти да себи не дозвољавају то.

"С обзиром да се ради о једној озбиљној држави, економском диву да не дозволи себи један такав скандал да овдје шаље човјека који нема потребну резолуцију СБ УН и који се лажно представља", каже.

Наглашава да је Шмит овдје наоружан до зуба и да има људе који га прате, али да се такве ствари не смију дозволити.

"Ја као министар безбједности нећу дозволити никоме да нелегално борави овдје наоружан и да има пратњу, а да није по закону. Истјераћемо до краја. А ја ни од кога не тражим, ни од диретора наше Агенције, да поступа мимо закона, само да поступа по закону, па да ли се радило о мени, о било коме, па на крају крајева и о господину Шмиту. Он мора, и ако је странац, и ако је њемачки дипломата, да поштује законе ове државе", категоричан је Нешић.

С обзиром да Шмит није високи представник онда он не може ни да доноси никакве одлуке, због чега је оптужница која је подигнута против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића апсурд.

"Господин Додик и господин Милош Лукић су радили само оно што је њихова дужност и оно што је њихова уставна обавеза. Господин Додик је морао потписати Закон који је усвојила Народна скупштина и он је урадио само своју уставну обавезу и ја ту не видим никаквих елемената за било какву кривичну одговорност. Многи кажу да ли Додик треба да се одазива позиву Суда. Ја мислим да треба, али из разлога да се том Суду и тим судијама пружи могућност да покажу да су независни у свом послу, да су професионалци и да одраде посао како треба. А то је да га одраде на тај начин да је јасно на основу свих ових докумената да нема ноте Уједињених нација, има нота Савезне Републике Њемачке. Значи, господин Шмит није високи представник. Господин Шмит нема могућности наметања и доношења закона. И, нека престане да ради посао који није у његовом опису. Зна се ко доноси законе, законе доносе изабрани представници, а не такозвани високи представници", јасан је министар безбједности.


Петронијевић: Нема могућности да Додик буде проглашен кривим

Петронијевић: Нема могућности да Додик буде проглашен кривим

Изразио је наду да ће Суд БиХ свој посао одрадити професионално.

"Желим да вјерујем да Суд БиХ, да људи који сједе у БиХ имају довољно професионализма и да ће се моћи одупријети разноразним притисцима и донијети, једину могућу и исправну одлуку, а то је да поступак који су провели против Додика нема елемената кривичног дјела", каже он.

Нешић је рекао да је на дјелу један апсурд данас - да се БиХ и њен уставни поредак бране из Републике Српске.

"Уставни поредак је угрожен од стране господина Шмита и бошњачке политичке елите који желе да ову државу претворе у унитарну БиХ у неку њихову централизовану државу. Ми не желимо да живимо у таквој држави, српски народ не жели да живи у таквој држави. ми желимо да живимо у БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом", рекао је Нешић и позвао све да се уставни поредак поштује.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.