Poslanik u Predstavničkom domu

Nešić: BiH treba da ima neutralan stav o Ukrajini

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2022. 20:39

Poslanik u Predstavničkom domu Nenad Nešić izjavio je da BiH i republika Srpska treba da budu neutralne kada je u pitanju situacija u Ukrajini.

Komentarišući rat u Ukrajini on je rekao da je to rat bratskih naroda.

"Neko kaže da je u pitanju isti narod. Smatram da mi odavdje najbolje znamo šta je to rat, mislim da su svježa sjećanja na rat od 1992. do 1995. godine i smatram da rat nikome nije ništa dobro donio", rekao je predsjednik DNS-a za ATV u emisiji "1 NA 1".

Na pitanje kako se BiH i Republika Srpska trebaju postaviti prema onome što se događa u Ukrajini, Nešić odgovara:

"Mi ovdje imamo tri naroda, tri istorije, tri sadašnjosti, tri budućnosti i to nije dobro. Mogu slobodno da kažem da je srpski narod na jednoj strani, bošnjački na drugoj, možda su Hrvati neko ko je ovdje najmanje opredijeljen. BiH i Republika Srpska u svakom slučaju trebaju da zauzmu jedan neutralan status. Mi smo zaista toliko mali da ne možemo da utičemo na tako velika zbivanja kao što je rat u Ukrajini. Nama ne trebaju neprijatelji ni na jednoj, ni na drugoj strani".

"Prvo, ja sam čovjek koji je protiv bilo kakvih sankcija i bilo kome. Protivnik sam sankcija i našim ovdje političarima. S obzirom da se nalazim u kući koja je pod sankcijama, ja očigledno ne poštujem te sankcije. Mislim da sankcije nisu nikome dobro donijele i to se može vidjeti iz prošlosti. Znate da je naš narod bio pod sankcijama, da je Srbija bila pod sankcijama. Isto tako, protivnik sam da se bilo šta rješava oružjem. Smatram da dijalog, razgovor i dogovor nemaju alternativu, isto kao što ni mir nema alternativu", rekao je Nešić.

Govoreći o mogućim pritiscima međunarodne zajednice da BiH prati politiku Evropske unije oko situacije u Ukrajini, Nešić kaže da on do sada nije imao takvih kontakata.

"DNS ima stav da smo protiv sankcija Ruskoj Federaciji, mi smo zato da imamo neutralan status i da apsolutno pozivamo na mir u Ukrajini i Rusiji", kaže Nešić.

Dodaje da takođe dijeli stav Srbije i podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Mi imamo problem sa integritetom i suverenitetom što se tiče samog Kosova i od nas bi bilo licemjerno da ono što zagovaramo za Srbiju ne važi za druge zemlje u svijetu", poručio je Nešić.

Dodao je da vjeruje da bi neke političke partije željele da iskoriste situaciju u Ukrajini kako bi ostvarili neke svoje političke ciljeve, ali da vjeruje u snagu jedinstva srpskog naroda.

"Vjerujem u to da, u slučaju da tako nešto dođe, srpski narod može odgovoriti na način jedinstva. Mi imamo samo jedan odgovor, ako dođe do pokušaja ugrožavanja integriteta Republike Srpske i njenog opstanka, a on se zove srpsko jedinstvo, bez obzira ko je koja politička partija. Mi smo u tom trenutku jedna politička partija koja se zove Republika Srpska i na tom fonu će funkcionisati DNS", ističe Nešić.

Da bi se došlo do tog jedinstva Nešić smatra da je potrebno izdići se iznad ličnih i partijskih interesa.

"Nema većeg interesa od Republike Srpske. Republika Srpska je najveći interes svih političkih partija i cjelokupnog srpskog naroda i apelujem na sve predsjednike političkih partija koje su parlamentarne na nivou BiH i republike Srpske da moraju sebi staviti kao osnovni cilj opstanak Republike Srpske", kaže Nešić.

Nešić je istakao da je juče imao posjetu Prve dječije Ambasade iz Međaša čiji predstavnici su ga zamolili da zajedno apeluju na mir.

"Ono što me iznenadilo jeste to da se na čelu te Ambasade nalazi djevojka iz Ukrajine, a porijeklom je Ruskinja. Zove se Miša Miškovič. Oni su mene zamolili da zajedno s njima apelujem na mir u svijetu", rekao je lider DNS-a i dodao:

"Upoznali su me i sa jednom činjenicom i zamolili da im pomognem sa unošenjem dječije stolice u Parlament BiH, pošto sam ja poslanik. Takva stolica postoji i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, postoji u Skupštini Grada Bijeljine".

On je pojasnio da je smisao te stolice da kada poslanici donose ključne odluke uvijek pogledaju ka toj stolici i da se sjete svoje i naše djece.

"Jer odluke koje donose utiču na našu djecu i moramo voditi računa da te odluke ne poghađaju samo nas, nego i našu djecu - na djecu koja su rođena i na djecu koja će se tek roditi", rekao je Nešić u emisiji "1 na 1" i apelovao na mir svuda u svijetu.