Министар безбједности

Нешић: Без новог закона, не постоје услови за изборе

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2024. 11:08

Након мишљења Уреда за законодавство Савјета министара да су измјене и допуне закона могуће ако се мијења мање од 50 посто чланова, а да је Шмит својом интервенцијом промијенио више од 70 посто Изборног закона, јасно је да БиХ данас нема Изборни закон, каже министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Све што је на снази је незаконито и противуставно, каже Нешић. И то није само став Републике Српске, то је став  и Законодавне комисије Савјета министара која јасно и недвосмислено каже:

“Уред за законодавство скреће пажњу на одредбе члана 46. ст. (3) и Јединствених правила за  израду правних прописа у институцијама Босне и Херцеговине, којима је прописано да је потребно  приступити доношењу новог прописа ако је више од половине чланова важећег прописа већ измијењено' односно допуњено' или се предлаже измјена, односно допуна једне трећине прописа.  Након треће измјене, односно допуне прописа, потребно је приступити доношењу новог прописа.”

„Без доношења новог Изборног закона не постоји ни минимум претпоставки за расписивање и  одржавање локалних избора. Свако поступање, а да није усвојен нови Изборни закон, представља  кривично дјело. Пред свим странкама у БиХ је једноставан избор: или ће у Парламенту бити усвојен  нови Изборни закон или се локални избори не могу спровести“, изјавио је Нешић.

Министарство правде у Савјету министара БиХ доставило је Канцеларији за законодавство Савјета министара Нацрт Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, ради давања мишљења.

Канцеларија за законодавство је, између осталог, скренула пажњу на одредбе члана 46. ст. (3) и (4) Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ којима је прописано да је потребно приступити доношењу новог прописа ако је више од половине чланова важећег прописа већ измијењено, односно допуњено, или се предлаже измјена, односно допуна једне трећине прописа. Након треће измјене, односно допуне прописа, потребно је приступити доношењу новог прописа.

„Канцеларија за законодавство сугерише да припремите Нацрт Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ усклађен са Изборним законом БиХ или да припремите Нацрт изборног закона БиХ и доставите на мишљење Канцеларији за законодавство“, навели су из ове Канцеларије.



Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином