Zoran Tegeltija

"Neće doći do nestašice bilo koje vrste proizvoda na tržištu BiH"

  • Извор: СРНА
  • 10.03.2022. 18:00

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je da neće doći do nestašice bilo koje vrste proizvoda na tržištu BiH, bez obzira da li je riječ o životnim namirnicima ili energentima.

Tegeltija je naveo da će se, kada je riječ o skoku cijena, pokušati djelovati kroz marže, kao i iz zaliha koje su u vlasništvu entiteta, subvencijama.

"Biće važno podstaći proljećnu sjetvu, a tu je veoma važno da poljoprivredni budžeti budu povećani i da se povećaju izdavajnja za regresirano gorivo, kao i za nabavku vještačkog đubriva i reprometarijala", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Tegeltija je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem, kojem je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, izjavio da je razgovarano i o problemima drvoprerađivača, te najavio da će izvoz oblovine iz BiH biti zabranjen do kraja godine.

Prema Tegeltijinim riječima, usaglašen je prijedlog da se donese odluka o zabrani izvoza oblovine do 31. decembra ove godine, jer su drvoprerađivači i proizvođači namješataja ukazali na nedostatak sirovine zbog problema koji su se pojavili prilikom uvoza.

On je najavio da bi ova odluka trebala biti donesena na sjednici Savjeta ministara u petak, 18. marta, i da bi stupila na snagu odmah.

Tegeltija je podsjetio i na problem nedostatka mineralnog đubriva, te dodao da je dogovoreno da Savjet ministara donese odluku o bescarinskom uvozu 100.000 tona mineralnog đubriva.

On je potvrdio da je danas razgovarano i o reformi javne uprave, o fiskalnom okviru, te o završnoj proceduri izbora projekata u okviru ekonomsko-investitcionog plana za zapadni Balkan za šta su odobrena grant sredstva.

"Odobren je 21 projekat za zemlje zapadnog Balkana, od čega je Srbija dobila sedam, BiH pet projekata. Vrijednost odobrenih grant sredstava je više od 1,1 milijardu evra, od čega se na BiH odnosi 395 miliona evra", rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da je riječ o pet projekata u BiH, te da su četiri vezana za izgradnju Koridora "Pet ce", a peti za rekonstrukciju željezničke pruge od Doboja do Šamca.

Govoreći o problemu Trgovske gore, Tegeltija je naglasio da je danas zaključeno da se Evropskoj komisiji i institucijama Hrvatske pošalje zajednička izjava, kako bi se iskazalo nezadovoljstvo namjerom hrvatskih vlasti da izgrade odlagalište radioaktivnog otpada na tom području blizu granice.

On je podsjetio da se sa Hrvatskom već dugo vode razgovori o tome, ali da nema nikakvih konkretnih dogovora, te da BiH ne odustaje od činjenice da svim raspoloživim sredstvima spriječi izgradnju odlagališta na tom prostoru.

Napominjući da je za rad ekspertskog tima u ovoj oblasti potreban 1,1 milion KM, Tegeltija je rekao da je danas donesena odluka da po jednu trećinu finansijskih sredstava obezbijede entiteti i nivo BiH.