Порука из Српске

Небулозе гастарбајтера Шмита

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2024. 19:17

Не може онај ко је дошао без било какве легитимације да прича о лојалности. Јасна је то порука из Републике Српске на небулозе Кристијана Шмита о томе да предсједник Милорад Додик треба да потпише изјаву о лојалности БиХ.

"Он је нелегалан, видљиво је да је реметилачки и рушилачки фактор у овој земљи. Нема право никога ништа да пита. Прије свега засновано на чињеници да жели произвести политике против Републике Српске“, каже министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац. 

Управо је Република Српска једина која је суштински била и остала лојална дејтонској БиХ. Тражили смо и још тражимо да се БиХ врати на дејтонска подешавања, како би се вратиле надлежности ентитетима као јединим државотворним елементима овакве БиХ. Нијемци би требало да знају боље него да траже ултиматуме, кажу у Кабинету предсједника Републике. 

"Остали смо сви запањени да је послије 9. маја 1945, када је адмирал Карл Денис потписао капитулацију нацистичке Њемачке, и дан данас, 70 и нешто година након тога, да је један политичар, њемачки држављанин, смогао снаге да некоме намеће своје ултимативне захтјеве. Слободна Европа, над овим само може да остане запањена“, каже савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић. 

А слободна Европа тренутно има већих проблема. У њеном покретачу и најважнијој чланици, Шмитовој Њемачкој, управо се дешава колапс. Десетине хиљада грађана Њемачке већ данима протестује против одлука своје владе. И то је вид тестирања лојалности, каже Синиша Пепић, стручњак за међународне односе. 

"Политичар исказује лојалност према народу кроз функцију на коју је изабран, а та лојалност се тестира изборима, или на улици. Сада имамо слике из Њемачке, гдје се управо лојалност њемачких политичара тестира на улици“, каже стручњак за међународне односе Синиша Пепић.  

Велик број демонстраната су и пољопривредници, незадовољни политикама које је утврдио између осталих и сам Кристијан Шмит. Зато није ни чудно зашто нема реакције ни званичне њемачке владе на овакве изјаве њиховог држављанина, гастарбајтера у БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера