Жељка Цвијановић

"Не смије се дозволити да Шмит блокира европски пут БиХ"

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2024. 18:08

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да се не смије дозволити да Кристијан Шмит блокира европски пут БиХ и да сједи за било којим столом за којим ће сједити представници ЕУ и БиХ.

"Што се тиче демократски изабраних представника на свим нивоима власти у БиХ, они ће и те како сједити и договарати и извршавати што су договорили", нагласила је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише изјаву Шмита да се не смије дозволити да предсједник Републике Српске Милорад Додик "сједи за европским столом у Бриселу и одлучује или блокира", Цвијановићева је одговорила да, помињући Милорада Додика, он само настоји постати релевантан.

"У суштини, колико је то све испразно види се и по томе да без Милорада Додика и представника из Републике Српске у власти на нивоу БиХ не би било ни постигнутих резултата, а тиме ни одлуке Европског савјета о отварању преговора ЕУ са БиХ", констатовала је Цвијановићева.

Она је рекла да мисли да је Шмит разочаран одлуком Европског савјета јер он, а ни ОХР, нити неки Савјет за имплементацију мира нису дио процеса у којем БиХ треба да искаже свој пуни демократски капацитет, а гурне у страну колонијални статус који промовишу он и његови спонзори.

"Оног дана, а томе има 13 или 14 година, кад су раздвојене функције високог представника и специјалног представника ЕУ, јасно је да ни легално именовани високи представници нису адреса за тумачење ни европског законодавства нити неко ко би у име ЕУ управљао процесом интегрисања БиХ у ЕУ. Чак и кад га чланице ЕУ финансирају са скоро 50 одсто средстава, он опет није надлежан за тај процес", подсјетила је Цвијановићева.

Укратко, поручила је српски члан Предсједништва БиХ, позиција неизабраног странца који би да се поставља изнад демократских институција неспојива је са путем ка чланству у ЕУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја