CIK BiH i Sarajevo objeručke dočekali izmjene Izbornog zakona

Ne prestaju reakcije na potez Kristijana Šmita

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2022. 19:06

CIK BiH i političko Sarajevo su objeručke dočekali Šmitove tehničke izmjene Izbornog zakona. Govori to i činjenica što najavljenih protesta ispred OHR-a više nema. Što se tiče članova CIK-a danas su likovali zbog nametnute Šmitove odluke, jer se upravo tom tijelu daje da odlučuje koga će kažnjavati novčano do 30 hiljada maraka, a koga će sa liste skidati.

Iako su se do nedavno protivili bilo kakvim izmjenama Izbornog zakona, danas ih pozdravljaju, jer kažu da su sa nametnutom odlukom dobili, kako ga nazivaju, etički pancir.

"Sada se uvodi dakle i ovaj novi instrument, novi mehanizam gdje se najodgovornija ovlaštena lica u politici smatraju odgovorinim za određene prekršaje", kaže Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH. 

Na meti etičkog CIK-a, kako sami sebe zovu,  naći će se lideri stranaka. U SDS-u i PDP-u zbog svojih kadrova u CIK-u već se hvale da će sankcionisati lidera SNSD-a Milorada Dodika, skidajući ga sa liste. Upravo su se SNSD i HDZ još ranije protivili imenovanju sadašnjih članova CIK-a koji nisu izabrani, već sastavljeni od političkih stranaka bliskih probošnjačkom bloku iz drugog entiteta, i kadrova SDS-a i PDP-a iz Republike Srpske. HDZ BiH optužuje Šmita da je podlegao sarajevskim pritiscima i još više gurnuo BiH u političku, nacionalnu, ali i pravu krizu.

"I zapravo dovodi u pitanje BiH kao suverene države.Obzirom da se kroz ove izmjene zapravo daju vlast jednom tijelu za provođenje izbora CIK-u koje je zapravo izabrano protivno zakonskoj proceduri, odnosno na ne javan i transparentan način", kaže Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

Šmit se danas pravda što izmjenu Izbornog zakona koji se tiče političkog dijela nije donio, već je posustao pred sarajevskom politikom. Priznaje i da je pod pritiskom i da mu najavljeni cenzus od tri odsto nije više primjenljiv, zbog čega se Sarajevo i diglo na noge.

"Pritisak sada raste s moje strane. A onda ćemo vidjeti! Pritome, trebaju imati na umu da ja imam izvršna ovašćenja. Nisam odustao od njih. Samo ih ovaj put nisam koristio", poručio je Kristijan Šmit.

SNSD-ova Sanja Vulić kaže da Šmit pravi razdor među narodima u BiH i da ga hitno treba deportovati. Njeh stranački kolega Nikola Špirić ocjenjuje da su Šmitove korekcije formula za rezultat po volji stranaca. 

"Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH neće vratiti kredibilnost izbornog procesa, niti će biti od krucijalne važnosti za zemlju, već će ojačati kompetencije  CIK-a BiH u kreiranju izbornih rezultata po volji međunarodne zajednice", kaže Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Tenzija se podigla I na relaciji Šmit-Republika Hrvatske-a. Predsjednik Zoran Milanović smatra da je BiH poslije odluke Šmita I poruka koje su se mogle čuti iz Sarajeva veća bezbjednosna opasnost od Ukrajine.

"Ide se sa prijedlozima izmjene Izbornog zakona I Ustava Federacije kojima se Hrvatima ne daje praktično ništa, ali I to malo je previše, rulja mu prijeti, pa se prepadne, pod pritiskom kasabe, mahale, ulice, birtije ili berlonske politike", kaže Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

I dok su u SNSD-u jasno protiv Šmita I bilo kakvih nametanja, u SDS-u I PDP-u još ne znaju. Navodno su protiv  bilo kakvih nametanja, ali se sa Šmitom uredno sastaju I pišu mu moleći ga za pomoć. Ni njihovi kadrovi u CIK-u,  SDS-ova Vanja Bjelica Prutina I PDP-ov Jovan Kalaba još nisu iznijeli svoj stav o nametnutim Šmitovim korekcijama, pa se čeka da li će ih prihvatiti i priznati Šmita ili će se usprotiviti, za šta se navodno, ali samo pred narodom zalažu njihovi stranački šefovi.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.