Њујорк

Настављају се покушају етикетирања српског народа: Бећировић и Комшић у УН представили нацрт срамне резолуције

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2024. 18:04

У сједишту УН-а у Њујорку данас се настављају покушаји да се једном народу наметне колективна кривица за злочин који се догодио у Сребреници 1995. године.

У УН-у је одржан брифинг о Нацрту тзв. резолуције о Међународном дану размишљања и сјећања на геноцид у Сребреници 1995. године, а присутнима се обратио стални представник БиХ  при УН-у Златко Лагумџија, предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић и члан Предсједништва Жељко Комшић који су поновили ставове без сагласности заједничких органа БиХ.

Бећировић је рекао да је правоснажним пресудама највиших судова УН-а, Међународног суда правде и Међународног кривичног суда за бившу Југославију потврђено је да је у Сребреници почињен геноцид.

"Највиши судови УН-а доказали су шта се догодило у Сребреници 1995. године. Ниједан геноцид након Другог свјетског рата није тако детаљно документован као геноцид у Сребреници. Хашки трибунал је оставио огромну архиву о почињеном геноциду, злочинима против човјечности и другим злочинима. Хашку заоставштину чини 2.5 милиона транскрипата судских процеса, 422 хиљаде документа, 30 хиљада видео записа", казао је Бећировић.

У предложеном тексту резолуције наводи се девет кључних циљева, међу којима су „јачање културе мира и охрабривање правде“ и „окретање према будућности, не према прошлости“.

Народна скупштина Републике Српске јуче је једногласно усвојила Закључни извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

У закључцима се наводи да је Народна скупштина увјерена да ће једино цјеловито и истинито сагледавање ратних догађаја у сребреничкој регији, али и у цијелој БиХ, допринијети јачању повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација.

Потом је на Тргу Крајине у Бањалуци одржан велики митинг „Српска те зове“ на којем је поручено да Српска „није резултат геноцида него одбрана од геноцида“, те да српском народу нико не може залијепити етикете на леђа.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је на скупу рекао да у Сребреници јесте био злочин на крају рата, након замора и мржње, али није био геноцид.

Приједлог резолуције о Сребреници, упркос противљењу Републике Српске, требао би се наћи на дневном реду Генералне скупштине УН почетком маја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок