Сједница у четвртак

Мреже горе због резолуције о Сребреници: О каквој колективној одговорности пишу?

  • Извор: АТВ
  • 21.05.2024. 19:07

Друштвене мреже горе због резолуције о Сребреници. Муслимани су се толико повампирили да већина пише како су кривица и одговорност за злочин у Сребреници колективни.

"Па видите да је то све болесно. Замислите колективна одговорност. Хоћете са неким да живите колективно а онда кажете да тај неко други има колективну одговорност. Апсолутно одбијам било коју такву тезу. Сматрам да су бесмислене, болесне, да су бескорисне и да су само нешто што може да отежа овој држави“, каже српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Резолуција неће донијети ништа добро. О каквом помирењу причају муслимани док бјесомучно пишу о кривици цијелог народа?

"Ријеч је о сијању мржње и унапријед коришћењу те резолуције за угрожавање мира и права српског народа и Републике Српске на постојање“, каже предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

На све то, има и оних који најављују ‘’отрјежњење за Србе у четвртак’’. То је суманута прича. 

"Позивам све Србе да игноришу ту тему и на друштвеним мрежама. Наш став је јасан, нелегално покренута иницијатива. То је само муслимански хир у БиХ. Није било одлука нити једног органа у БиХ. То је унилатерални кривични чин Лагумџије и оних његових који му то говоре, Бећировића и других. То ће довести до убрзанијег степена распада БиХ него што они могу да замисле“, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Резолуција уништава посљедње ткиво могућности заједничког живота, каже Синиша Каран, професор уставног права. Врло је јасан: кад у мултиетничкој држави попут БиХ не постоји заједнички осјећај припадности и жеље да живите једни поред других, и ако једни сматрају да не могу да остваре свој егзистенцијални национални интерес, онда нема разлога да се у таквој држави и остаје. 

"Сва међународна акта у таквој ситуацији кад једна држава постаје нефункционална, поготово федерална, по принципу самоопредјељења, стварају се услови да другачије промишљате, размишљате, с ким ћете и како да живите. Е то су они довели овом несрећном антисрпском резолуцијом о Сребреници. И још ћемо једном поновити - тамо није било геноцида него страшног злочина“, каже професор уставног права Синиша Каран.  

Резолуција о Сребреници наћи ће се на сједници Генералне скупштине Уједињених нација у четвртак. Подсјећамо да Златко Лагумџија, шеф бх. Мисије у УН-у, није имао сагласност Предсједништва за ово што је урадио. Подсјетник и да је једино Предсједништво БиХ надлежно за вођење спољне политике коју, на терену, након усаглашавања, проводе дипломате. Због тога што је све кришом радио, Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва, Тужилаштву БиХ поднијела је кривичну пријаву против Лагумџије јер је поступцима у вези резолуције прекорачио овлашћења и прекршио Устав БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)