Ombudsman za ljudska prava

Mitrović: Zabrana okupljanja kršenje ljudskih prava, policija pokazala da je nesposobna

  • Извор: РТРС
  • 01.09.2023. 09:38

Pravo na slobodu okupljanja jedno je od najvažnijih prava i sloboda, utvrđenih Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima i zabrana skupa ispred Suda i Tužilaštva BiH koju je izrekao MUP Kantona Sarajevo nema uporište, rekao je bivši ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.

Mitrović je naglasio da ovakve zabrane, bez ikakvog uporišta, mogu dovesti do tog da se zabrani bilo koji skup iz bezbjednosnih razloga, odnosno zbog neispunjavanja formalnih uslova.

"Kad nekoga želite da odbijete, dajete mu dodatne uslove. Kakve informacije ima MUP Kantona Sarajevo o postojanju neke opasnosti, pa zabranjuje okupljanje? Ako postoje takve informacije, zašto ih ne iznesu", rekao je on, prenosi "RTRS".

Mitrović je rekao i da je federalna policija zabranom skupa dokazala da je nesposobna, ističući da ne postoji skup koji policijske agencije u BiH ne mogu obezbijediti.


Špirić: Bošnjački autizam prijeti da međuentitetske granice pretvori u međudržavne

Špirić: Bošnjački autizam prijeti da međuentitetske granice pretvori u međudržavne

On je istakao i da se današnjim okupljanjem ne brani pojedinac, već iskazuje protest zbog postupanja institucija, na šta građani imaju apsolutno pravo.

Podsjećamo, MUP Sarajevskog kantona zabranio je za juče najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga".

Skup je trebalo da bude održan u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica.


Radanović: Poziv na mirno okupljanje na liniji iza koje nema slobode za Srbe

Radanović: Poziv na mirno okupljanje na liniji iza koje nema slobode za Srbe

Nakon ove zabrane, predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je da Srbi neće odustati od mirnog okupljanja i pozvao građane da u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.