Predsjednik Evropskog savjeta

Mišel: Važna uloga Predsjedništva na evropskom putu BiH

  • Извор: СРНА
  • 15.02.2023. 21:24

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio je danas u Briselu da Predsjedništvo BiH ima važan zadatak da maksimalno iskoristi ovaj jedinstveni zamah na putu BiH ka EU i da ubrzano nastavi sa neophodnim radom.

To podrazumijeva, iznad svega, provođenje obaveza iz Briselskog političkog sporazuma iz juna 2022. godine /Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na evropskom putu/ i koraka u skladu s preporukama Evropske komisije iz oktobra, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Predsjednik Evropskog savjeta je naglasio na današpnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH da reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak BiH na njenom evropskom putu.

Mišel je snažno ohrabrio Predsjedništvo da zajedno sa Savjetom ministara izradi konkretnu mapu puta za implementaciju ključnih prioriteta sa preciznim rokovima za svaki korak.

On je dodao i potrebu brzog ovlašćivanja Savjeta ministara da zaključi revidirani Sporazum o statusu sa Fronteksom i da bez odgađanja potpiše i ratifikuje regionalne sporazume o mobilnosti kako bi se stanovništvu donijele praktične i opipljive koristi.

Mišel je istakao i važnost usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, kao i kontinuiranu spremnost EU da prati i podrži BiH u ovim naporima, navodi se u saopštenju iz Delegacije EU u BiH. 

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина