Predsjednik Evropskog savjeta

Mišel: BiH uskoro ponovo na dnevnom redu Evropskog savjeta

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2023. 19:16

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je da očekuje da BiH ponovo bude na dnevnom redu tokom narednih sastanaka Savjeta EU na kojima će se govoriti o proširenju Unije.

On je u obraćanju tokom Bledskog strateškog foruma u Sloveniji rekao da je vrijeme da se razjasne sve nejasnoće i da se sa izazovima suoči iskreno i jasno kada se radi o proširenju EU na zapadnom Balkanu.

Mišel je podsjetio da je evropska perspektiva zapadnog Balkana potvrđena u Solunu 2003. godine, uz napomenu da Evropa mora da održi svoja obećanja.

- Put zapadnog Balkana ka EU počeo je prije više od 20 godina. Region u srcu Evrope, okružen Unijom, koji je izašao iz sukoba nakon raspada Јugoslavije. Na samitu u Solunu 2003. godine potvrđena je evropska perspektiva zapadnog Balkana, ali je spor napredak ovog procesa razočarao mnoge, kako u regionu tako i u EU. Saglasan sam sa /njemačkim/ kancelarom /Olafom/ Šolcom kada kaže da Evropa mora da održi svoja obećanja - istakao je Mišel.

Krišto se zahvalila Mišelu na podršci BiH

Krišto se zahvalila Mišelu na podršci BiH

Prema njegovim riječima, proširenje Unije "nije više san" i vrijeme je da se krene naprijed, ali i dalje ima dosta posla i put će biti težak i ponekad bolan, kako za buduće članice EU tako i za sam blok.

Mišel je izrazio uvjerenje da Unija mora da bude spremna za proširenje do 2030. godine.

On je "prijateljima na zapadnom Balkanu" poručio da im želi uspjeh u ostvarenju evropskih težnji koje su jasno predstavili.

Mišel je istakao da je članstvo u EU u isto vrijeme i benefit i obaveza, te da ono zavisi od "zasluga", među kojima su sprovođenje reformi, osiguravanje nezavisnosti pravosuđa, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, neophodno je i da se pronađu rješenja za bilateralne sukobe, a njihovo rješavanje može da bude teže od sprovođenja reformi.

Mišel je naglasio da će pridruživanje regiona Uniji biti "sjajan dokaz kolektivnog uspjeha" i da bi se u idealnom scenariju sve zemlje Balkana zajedno pridružile EU, ali su buduće članice bloka u "različitim fazama svog evropskog putovanja".

On je dodao da EU jača podršku zapadnom Balkanu, kako bi zemlje regiona mogle da se suoče sa svim izazovima koji su pred njima.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.