Жељка Цвијановић

"МИП није добио став Предсједништва за гласање у УН, чланице ЕУ по бројним питањима немају исти приступ“

  • Извор: СРНА
  • 28.10.2023. 19:06
  • 29.10.2023. 08:23

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да Министарство иностраних послова (МИП) у Савјету министара није добило став Предсједништва за гласање о резолуцији о заштити цивила и придржавању законских и хуманитарних обавеза о кризи у појасу Газе.

На питање Срне да ли је МИП имао став Предсједништва о томе како ће амбасадор БиХ при УН гласати на засједању Генералне скупштине УН, Цвијановић је рекла да није, нагласивши да они и иначе гласају мимо ставова Предсједништва, иако је оно по Уставу надлежно за спољну политику.

Упитана да прокоментарише чињеницу да су чланице ЕУ гласале једне за, друге против, а треће су биле суздржане и да није било јединственог става, Цвијановић је одговорила Срни да такве ситуације увијек намећу дилему на примјер државама кандидатима за чланство у ЕУ шта значи захтјев да се оне усагласе са спољнополитичким ставом ЕУ, кад о бројним питањима ни чланице ЕУ немају исти приступ.

"Ово гласање је само један од примјера. По томе онда испада да се захтјеви за усаглашавањем односе само када је ријеч о осуди или увођењу санкција Русији", истакла је Цвијановић.

Интересантно је да је БиХ јуче приликом гласања била за усвајање ове резолуције заједно са, између осталих, Руском Федерацијом, док су САД биле против.

Против је била и Хрватска, Израел и САД, а од чланица ЕУ Аустрија, Мађарска и Чешка. Већина чланица ЕУ била је суздржана, а Француска, Шпанија, Словенија, Португал, Ирска и Белгија биле су за.

Пратите нас и путем Вибера