Saopštenje

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo - 167 građana BiH su plaćenici u Ukrajini

  • Извор: РТРС
  • 23.04.2022. 20:00

Među nekoliko hiljada stranih plaćenika, koji su došli u Ukrajinu da se bore na strani režima u Kijevu je i 167 državljana BiH

Ovo je potvrdilo Ministarstvo odbrane Rusije koje je dopisom obavijestilo vojnog atašea BiH u Moskvi. Od tog broja njih 17 se vratilo kući, a 24 su poginula.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju -to su teroristi koji se nakon obavljenog zadatka vraćaju u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjeća na zakon, kojim je zabranjen odlazak na strana ratišta i kaže da bi ti koji su ratovali po povratku u svoju zemlju trebalo da budu kažnjeni.

Dokument je rusko Ministarstvo odbrane zvanično poslalo vojnom atašeu BiH u Moskvi. Informacija koja bi u BiH trebalo sve da zabrine. Među plaćenicima u Ukrajini su i njeni državljani. Neki od njih su među poginulima a jedan broj ih se vratio kući.

- Prema dostupnim informacijama, nekoliko hiljada stranih državljana stiglo je u Ukrajinu kao plaćenici da učestvuju u neprijateljstvima protiv Oružanih snaga Ruske Federacije.U Ukrajinu je do danas stiglo 167 državljana BiH od kojih se 17 vratilo, a 24 lica su poginula - navodi se u dokumentu.

Zakon koji zabranjuje odlazak građana iz BiH na strana ratišta je jasan, podsjeća srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

- Očigledno da je to urađeno mimo institucija. I svako onaj ko je tamo i ko bude vraćen ovdje ,treba da bude primjenjen zakon i da bude kažnjen - rekao je Dodik.

Na koji način su oni napustili BiH, na koji način su se vratili, kako su prelazili granice, kako djeluju u ovdje... Ovo su za sada pitanja bez odgovora kao i ono ključno- šta rade nadležne službe? To pitaju i stručnjaci za bezbjednost. Kažu, tamo nisu generali već teroristi.

- U BiH postoji infrastruktura koja mladiće regrutuje i upućuje na strana ratišta, ranije u Siriju, danas u Ukrajinu i to bi agencije za provođenje zakona trebalo da razmontiraju. Mi znamo da postoji infrastruktura paradžemata u kojima ni Islamska vjerska zajednica ni BiH nemaju šta da traži - rekao je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

- BiH konačno mora preuzeti odgovornost za postojanje ozbiljne terorističke mreže na svom tlu. Za postojanje ozbiljnih struktura koji prebacuju ratnike na strane frontove i na ovakav način destabilizuju Evropu u svakom smislu.Šta radi OBA? - upitao je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Strani vojnici u Ukrajini su prisutni od 2014. kaže specijalni izvještač RTRS-a iz Donjecka Danijel Simić. O tome je ranije razgovarao i sa predsjednikom policije Donjecka.

- Rekao mi je da se nalaze iz Hrvatske sigurno, ali on u to doba nije mogao potvrditi da li ima iz BiH. Rekao je da ih ima iz Poljske najviše, ali i iz Engleske, Amerike i Španije - rekao je Simić.

I ranije je Rusija nadležnim institucijama BiH slala slične informacije, ali su se o to oglušili.

- Dopis koji je BiH dobila iz Rusije pokazuje koliko je Rusija ozbiljna država. Ovo je nama najavljeno u izjavi Sergeja Nariškina, šefa spoljno-obavještajne službe Rusije i kasnije je to potvrdio Sergej Lavrov - dodao je Galijašević.

 I ukrajinska vlast u Kijevu ranije su govorile o dobrovoljcima koji se bore na njihovoj strani, koji dolaze iz 16 zemalja. Јedni su tu zbog novca,a drugi iz ideoloških razloga.

(Izvor: RTRS)

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.