Predsjedavajući Kluba HDZ BiH

Lovrinović: Današnja sjednica Predstavničkog doma nije imala nikakvog utemeljenja

  • Извор: СРНА
  • 14.12.2021. 17:40

Predsjedavajući Kluba HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović rekao je da današnja sjednica Predstavničkog doma nije imala nikakvog utemeljenja i da je besmisleno održavanje sjednice bez dnevnog reda, bez poštovanja Poslovnika.

"Uporno insistiranje da se sjednica održi da bi se i dalje svaljivala krivica na nekoga drugog ili da bi sebe abolirali je besmisleno", rekao je Lovrinović.

On kaže da je tražio od predsjedavajućeg Predstavničkog doma da stvori uslove da se sjednica održi, ali da današnja sjednica nije imala nikakvog utemeljenja.

"Jedan dio Kolegijuma misli da će nasiljem da održi sjednicu. Dnevni red sjednice potvrđuje Kolegijum, a to nije učinjeno", napomenuo je Lovrinović.

Lovrinović je naveo da su dopunske tačke dnevnog reda dobili pola sata prije sjednice Kolegijuma u proširenom sastavu i da SDA, čak, nije ni dostavila materijal za tačku dnevnog reda da se na sjednicu uvrsti rasprava o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH nakon usvajanja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa vraćanjem nadležnosti prenesenih na BiH.

On je dodao da su tražili da se odgodi sjednica ili da se prijedlog SDA i prijedlog grupe poslanika da Predstavnički dom razmatra usvajanje rezolucije o zaštiti ustavnopravnog poretka BiH odgode za narednu sjednicu kako bi poslanici o tome mogli zauzeti stav.

"Moguće je da smo zbog ovakvog odnosa i došli u ovakvu situaciju da niko nikoga ne sluša i niko nikog ne čuje, nego samo sebe", napomenuo je Lovrinović.

On ističe da je zbog toga HDZ BiH napustio sjednicu Kolegijiuma i da je zbog toga i sam prošireni Kolegijum izgubio kvorum.

"To što rade je nasilje i ovo nije ništa drugo nego dolivanje benzina na vatru", istakao je on.

Lovrinović je napomenuo da je da je u rezoluciji, koju je predložio poslanik Naše stranke Damir Arnaut Predstavničkom domu, trebalo da "glumi Ustavni sud" i ocjenjuje da li je nešto ustavno doneseno na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Lovrinović je poručio kako za takve ocjene postoji Ustavni sud BiH.

"Po tom prijedlogu mi bismo predlagali da se ukine Dom naroda. Znači jedan dom predlaže da se ukine drugi. Budi Bog s nama. To je mazohizam", naveo je Lovrinović i dodao da je suština odnos parlamenta BiH prema odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.

Komentarišući najave SDA i SDP da će se povući iz pregovora o Izbornom zakonu, Lovrinović je naveo da ove dvije stranke konstantno govore da se "država mora odbraniti", a da su kao najbrojniji pozvani da se dogovaraju sa onima koji su malobrojniji.

"Kada bi BiH mogla govoriti onda bi vjerovatno zamolila probosanske stranke da je više ne brane. U BiH nema rješenja dok ga mi ne dogovorimo", poručio je Lovrinović.


(Foto: Jabuka.tv)