Istoričar

Latinović: Neodrživa teza da su Srbi agresori na BiH

  • Извор: СРНА
  • 23.03.2022. 09:11

Potpuno je neodrživa teza da su Srbi agresori na BiH kao što se navodi u dodatku udžbenika istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, izjavio je istoričar Goran Latinović.

"Nemoguće je da je narod koji je od sedmog vijeka prisutan na ovom području, koji je naseljavao značajnu teritoriju u BiH, mogao da izvrši agresiju sam na sebe", rekao je Latinović za RTRS.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nedavno je promovisan dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su "Srbi agresori na BiH".

Ako se imaju u vidu neke činjenice o događajima od 1990. do 1992. godine, sve do 1995. godine, Latinović kaže da je jasno da je riječ o potpuno neodrživoj tezi koja prevashodno ima ulogu u oblikovanju savremenog bošnjačkog identiteta.

Latinović je napomenuo i da pojava tih novih nastavnih materijala u FBiH nije ništa novo, kao i da je sve to bio povod da se inicira da se i u Republici Srpskoj uvedu teme iz odbrambeno-otadžbinskog rata u nastavne programe i udžbenike.

"Već šest godina radimo na tome, uspjeli smo da to učinimo kada je riječ o devetom razredu osnovne škole, trećem razredu gimnazije prirodno-matematičkog smjera i četvrtom razredu gimnazije opšteg i društveno-jezičkog smjera. Uveli smo i u nastavne programe za srednje stručne škole i mislim da ćemo veoma brzo, ove godine dobiti i nove udžbenike za srednje stručne škole", rekao je Latinović.

Kada je riječ o najavi OEBS-a da će analizirati udžbenike, Latinović smatra da je "pogrešno prizivati bilo kakav inostrani intervencionizam".

Prosvjetna politika potpuno je u nadležnosti entiteta, istakao je Latinović, koji ne vjeruje da OEBS raspolaže svojim kadrom da bi obavili analizu već mogu da angažuju druge istoričare.

Latinović, koji je član Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske, kaže da ga raduje stav ministra Srđana Rajčevića da će srpski jezik, srpska književnost i istorija na oba javna univerziteta biti pošteđeni eventualnih revizija studijskih programa koje uskoro slijedi.


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.