Бивши високи представник у БиХ

Лајчак: Није нормално да су Бонска овлаштења и даље у употреби

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2024. 15:21

Бивши високи представник у БиХ Мирослав Лајчак каже да није добро и нормално да су Бонска овлашћена и даље у употреби, скоро 30 година након Дејтонског споразума.

"Имао сам част бити високи представник у Босни и Херцеговини. Ни тада своју улогу нисам доживљавао као импозантну. Видио сам своју улогу као подршку земљи на њеном европском путу и видим Бонска овлашћења као елемент заштите онога што је већ постигнуто. Заиста не мислим да је добро и нормално, да је добро за државу да су, скоро 30 година након Дејтона, Бонска овлаштења још увијек у свакодневној употреби. То тако није пројектовано. Дакле, ми заиста треба да промовишемо демократски изабране лидере, демократске процесе и европска међународна заједница треба да буде ту да помогне, али не и да диктира. То је моје веома чврсто мишљење", каже Лајчак за Н1.

Он је поручио да је разговарао са члановима Предсједништва БиХ на Дипломатском форуму у Анталији и да је видио јединство и позитивне поруке за европски пут БиХ.

"Тако да смо имали веома позитиван замах у земљи, који је, нажалост, замијењен још једном политичком кризом. Моја порука свим партнерима, а имао сам прилику разговарати са свима, политичким лидерима сва три конститутивна народа, коалиције, јесте да покушају пронаћи политичко рјешење које је домаће. Ово је заиста важно. А Европска унија је увијек спремна подржати оно што произведу демократски изабрани политички лидери", рекао је Лајчак.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок