Хеликоптерски сервис

Кустурић: Испитати кривичну одговорност, откуд Хелезу образ да дође након гашења пожара

  • Извор: АТВ
  • 18.08.2024. 20:54

Седмицу иза нас обиљежила је херојска борба пилота из Српске који су уз помоћ колега из Србије, од пожара сачували људске животе и имовину у Херцеговини, и то упркос опструкцији политичког Сарајева.

Хеликоптерски сервис Српске још једном је показао и доказао свој значај. 

Гост Централних АТВ вијести био је директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић, који је још једном истакао храброст и пожртвованост колега пилота који су учествовали у гашењу пожара.

Кустурић је нагласио да је сада ситуација на пожариштима знатно боља и додао да је у неким дијеловима помогла и киша.

Мрачне прогнозе хрватског метеоролога

Мрачне прогнозе хрватског метеоролога

"До јучерашњег дана избацили смо преко 1.200 тона воде, Хеликоптерски сервис Републике Српске и хеликоптерске јединице МУП-а Србије. Оно на шта сам ја највише поносан јесте да ниједна кућа и ниједан људски живот нису угрожени, иако је било критичних ситуација", рекао је Кустурић за АТВ.

"Првих дана нама је приоритет био НП Тјентиште, након тога кад су почели да се појављују нови пожари, и на подручју општине Гацко и Билеће и према Невесињу, онда смо буквално реаговали тренутно гдје нам доставе информацију да су домаћинства и да су људски животи угрожени, тад смо прекидали задатак и одмах се пребацивали", рекао је Кустурић и подсјетио на ситуацију када су реаговали на позив новинарке АТВ-а Теодоре Бјелогрлић.

"Видјели сте ситуацију када сте ме Ви назвали за село Граница у општини Билећа и ми смо буквално истог тренутка прекинули гашење пожара на подручју НП Сутјеска, дошли у року 15-ак минута до тог села и мислим да смо дошли у задњи час, јер је ватра већ била на пар десетина метара од села. Успјели смо пресјећи линију", рекао је Кустурић.

Умро један од најјачих људи на свијету

Умро један од најјачих људи на свијету

Поновио је да је неизмјерно срећан и поносан што ватра није угрозила ниједан живот и што су све куће спашене.

Нагласио је да би пожари знатно брже били угашени да политичко Сарајево није спречавало долазак хеликоптера из Србије.

"Одговорно тврдим да су били тај дан (хеликоптери из Србије) да ови из Сарајева нису радили то што су радили, тај пожар на подручју НП Сутјеска био угашен у потпуности јер није била ни близу толика површина захваћена. Одговорно тврдим, овај пожар у Билећи би сасјекли у корјенима, угасили би га истог тренутка кад се појавио, али ми једноставно нисмо могли да се бавимо тим пожаром у Билећи јер нису биле угрожене куће из разлога што смо тада спашавали НП Сутјеска", рекао је Кустурић.

Додао је да би требало да се покрену поступци и да због таквих одлука постоји и кривична одговорност.

"То је штета која неће моћи да се измјери. Да неко може довести у питање тако неко благо, мени је то апсолутно несхватљиво. И на све то, крајњи безобразлук оног Хелеза (министра одбране БиХ Зукана) је његов долазак кад смо угасили пожар. Тад сам рекао да не знам одакле му образ и тад сам рекао да не долази више, јер само његово присуство је иритирало и изнервирало и мене и моје пилоте. Ми смо радили само оно за шта смо обучавани и част нам је била да бранимо част Републике Српске", рекао је Кустурић.

Комплетан интервју погледајте у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм