Због опасности од непоправљиве штете

Крњи Уставни суд БиХ привремено суспендовао Изборни закон Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 24.07.2024. 11:34

Крњи Уставни суд БиХ је донио привремену одлуку на апелацију о уставности Изборног закона Републике Српске. Утврђено је да постоји опасност по уставни поредак те је закон суспендован до доношења коначне одлуке.

"Уставни суд Босне и Херцеговине је 24. јула 2024. године одржао ванредну пленарну сједницу на којој је усвојио приједлог за доношење привремене мјере у предмету број У-12/24, који је поднесен у захтјеву Дениса Звиздића, првог замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, за оцјену уставности Изборног закона Републике Српске", наводи се у саопштењу Уставног суда.

Изборни закон је усвојила Народна скупштина Републике Српске на сједници одржаној 19. априла 2024. године, а ступио је на правну снагу 17. јула 2024. године. Уставни суд је наведеном одлуком привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула 2024. године примјеном принципа аб инитио, па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је оцијенио очигледним да околности овог предмета покрећу врло озбиљна и сложена питања уставности оспореног Изборног закона.

"Наиме, одредбама оспореног закона регулишу се питања која су већ регулисана Изборним законом БиХ, те се Републичкој изборној комисији Републици Српској дају надлежности које има Централна изборна комисија БиХ, уз истовремено стављање ван правне снаге одређених одредби Изборног закона БиХ.

У околностима конкретног случаја, Уставни суд је закључио да се покрећу питања надлежности Народне скупштине за различито регулисање исте области на различитим нивоима власти у БиХ. Уставни суд стога сматра да постоје ваљане сумње да би оспорени закон могао нарушити уставни поредак и политичку стабилност БиХ, што је у овој фази довољно да се утврди постојање "доказиве тврдње" за могућност наступања неотклоњивих штетних посљедица као једног од услова да би Уставни суд одлучивао о захтјеву за привремену мјеру.

Осим тога, разматрајући услов "хитности" доношења привремене мјере, Уставни суд сматра да прописи који се односе на изборе представљају једну од најважнијих области регулисања које је кључно за осигурање слободних, поштених и транспарентних избора који одражавају вољу грађана.

"Стога би имплементација Изборног закона Републике Српске озбиљно подривала улогу Централне изборне комисије БиХ. И сама могућност организовања предстојећих локалних избора у Републици Српској примјеном оспореног закона представља пријетњу за настанак непоправљиве штете за демократски изборни процес, правну сигурност и владавину права. Задржавање такве правне ситуације нарушило би правни поредак и уставни оквир државе, довело би до правне несигурности и угрозило легитимитет изборног процеса, што би могло резултирати озбиљном политичком нестабилношћу“, наводе из Уставног суда.

Уставни суд подсјећа да одлука о привременој мјери не прејудицира одлуку о меритуму захтјева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.