Mogao bi da baci kost između Bošnjaka i Hrvata

Kristijan Šmit planira da nametne izmjene Izbornog zakona?

  • Извор: АТВ
  • 20.07.2022. 18:57

U OHR-u se krčka oko izmjene izbornog zakona BiH. Federalni mediji pišu da će Kristijan Šmit do 01. avgusta nametnuti izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva drugog eniteta i sudija federalnog Ustavnog suda.

Kristijan Šmit, kojeg priznaju samo u drugom entitetu ovaj put bi mogao da baci kost između Bošnjaka i Hrvata. Dok političko Sarajevo bruji o telefonskim razgovorima sa Šmitom, a mediji o spremnim odlukama, u OHR-u kao da se ništa nije desilo. 

"U ovom trenutku Vam možemo reći da OHR ne komentariše medijske spekulacije", kažu iz OHR-a.

Kada nameće odluke Republici Srpskoj, Kristijan Šmit po mjeri je političkom Sarajevu. Alarmi u BiH, pale se samo onda kada se poigra sudbinom nekog drugog naroda.

"To je dalja podjela Bosne i Hercegovine po etničkom osnovu, to je dalja diskriminacija građana u Federaciji", rekao je Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Poziv za razgovor nije stigao u SNSD. Što se Izbornog zakona tiče, srpski predstavnici odavno su rekli šta su imali. Izmjena Izbornog zakona, kažu, ne bi trebalo da bude stvar međunarodne zajednice.

Podržavate nekakve tzv. pokušaje intervencije i nametanje rješenja na štetu Republike Srpske, a kada dođe u pitanje njhov tzv. građanski koncept vidimo kakvu dižu graju i galamu.

Izborni zakon u BiH već godinama je trn u oku Hrvatima. Bez legitimnih predstavnika gotovo uvijek ostanu u federalnom Domu naroda, ali I u Predsjedništvu BiH. 

Tako da se ne ponovi i realizuje scenarij od prošle godine kakav priželjkuje dio radikalnih bošnjačkih stranaka. Da izaberu 6 od 17 izaslanika u Domu naroda i na taj način Hrvate praktično izbaci iz vlasti. 

Svi pokušaji dogovora oko izmjena Izbornog zakona, propali su ove godine. Hrvatski predstavnici više puta su prijetili blokadom predstojećih izbora.