Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH

Kovačević u Sanskom Mostu: U ovim humkama leže Srbi - žrtve ustaša muslimana i Hrvata

  • Извор: СРНА
  • 02.08.2022. 13:01

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je danas u Memorijalnom kompleksu "Šušnjar" u Sanskom Mostu, gdje je obilježena 81 godina od ustaškog zločina nad 5.500 Srba, Jevreja i Roma, da se o ovom stradanju mora govoriti, kako se nikada nikome i nigdje ne bi više ponovio.

"U ovim humkama ne leže žrtve fašističkog terora, nego Srbi koji su žrtve ustaškog terora ubijene od ustaša muslimana i ustaša Hrvata. Ovo ne govorimo danas da bi nekoga uvrijedili, nego zato što moramo da govorimo istinu", naglasio je Kovačević tokom obilježavanja kojem su prisustvovale, između ostalih, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, Miodrag DŽudžulija iz Konzulata Srbije u Mostaru, te Stjepan Macanović iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Kovačević je naglasio da su za ovo mjesto bitna dva dana - Đurđevdan i Ilindan 1941. godine, te podsjetio da su na Đurđevdan 1941. godine ustaše zabranile da se proslavljaju pravoslavni praznici i sveci, da se srpski narod pobunio, te da su Nijemci došli iz Prijedora da pomognu ustašama da ubiju 27 Srba koji su sahranjeni na ovom mjestu.

Na Ilindan 1941. godine, kako je rekao Kovačević, povampirene ustaše su na ovom mjestu ubile 5.500 Srba i 50 Jevreja.

Kovačević je podsjetio da je u vrijeme kada je Ante Pavelić stupio na dužnost poglavnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ uveo da Jevreji nose trake sa slovom "Ž", a Srbi sa slovom "P", kao pravoslavci.

"Poslije je za sve Srbe u NDH postojala samo crna traka. Kao što danas, nažalost, na ulazu u Sanski Most postoji crna traka preko ćiriličnog natpisa grada. To su stvari koje ćemo morati da mijenjamo", naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, danas Srbima govore o genocidu, a u samo par dana jula i avgusta 1941. godine ubijeno je 5.500 Srba u Sanskom Mostu, 1.000 Srba ubijeno je u Bosanskoj Krupi, 2.000 Srba u Ključu, 1.500 u Prijedoru te više od 12.000 Srba na Garavicama kod Bihaća, a o tome, nažalost, većina srpskih potomaka nije ni znala do prije par godina.

"Zato danas imamo Republiku Srpsku, kao garant da se našem narodu neće ponoviti tako nešto. Srpsku koja želi mir svim svojim građanima i komšijama, svima u svijetu i da se ovakve stvari nikada i nikome više ne ponove, da gradimo budućnost prosperiteta za sve narode na ovim prostorima", naglasio je Kovačević.

On je poručio - "Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, vječna pamjat žrtvama i borcima koji su pali za slobodu!".

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa istakao je na obilježavanju da se danas odaje pomen istinskim mučenicima Srbima i Jevrejima i da to mjesto podsjeća na najmračniju ljudsku prirodu u prošlosti, koja se ne smije nikada zaboraviti, kako se ne bi nikada i nikome ponovila.

"Okupili se na Šušnjaru kako bi se sjetili srpskih i jevrejskih žrtava zvjerski pobjenih na ovom stratištu od ustaškog režima NDH", rekao je Mastikosa.

On je podsjetio da je režim NDH zakonom proglasio Srbe, Jevreje i Rome nižom rasom, zabranio ćirilicu, ukidao pravoslavne vjerske škole, nasilno pokatoličavao pravoslavce, otpuštao Srbe i Jevreje iz službe, oduzimao im imovinu, hapsio, deportovao.

"Ništa drugo nego zločin genocida, a jedna od najočitijih manifestacija tog zločina je stradanje sanskih Srba i Jevreja na ovom svetom mjestu na kojem stojimo, na Šušnjaru. Neka je vječna pamjat svim nevino stradalim!", rekao je Mastikosa tokom pomena povodom 81 godine od ustaškog zločina nad 5.500 Srba, Jevreja i Roma.

Obilježavanju su prisustvovale predstavnici Trećeg Republika Srpska puka, opština i gradova iz okoline Sanskog Mosta, institucija i organizacija i udruženja koja proističu iz Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastos nevino stradalim služili su sveštenici Eparhije bihašćko-petrovačke, a položeni su i vijenci žrtvama ustaškog terora - "Milin birt" i "Klaonica".

Prethodno je u Hramu Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu služena Sveta liturgija.

Pomen u Memorijalnom kompleksu "Šušnjar" organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.


(Foto: RTRS)

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица