Делегат Клуба српског народа у Дому народа

Ковачевић: Српска за европски пут, али никада нећемо одустати од одласка страних судија

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2024. 13:46

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је веома битно да у најскоријем року на дневном реду буде закон о спречавању сукоба интереса, али и Изборни закон и закон о Уставном суду БиХ, да се коначно ријеше и та питања која су витална за опстанак БиХ, а то је, између осталог, и одлазак страних судија од чега Република Српска никада неће одустати.

"Такође, веома је битно да се зна да ми из Републике Српске никада нисмо били проблем за европски пут БиХ. Ми подржавамо европски пут БиХ. У том смислу сам лично изузетно разочаран да смо дошли у ситуацију да гласамо за закон по закон, да немамо партнере тренутно са којима можемо да радимо довољно брзо да бисмо много брже испуњавали кораке и правили значајније искораке према ЕУ", нагласио је Ковачевић на сједници Дома народа.

Он је рекао да се од неких који су до сада имали минималан допринос на европском путу БиХ ових дана могло чути "да ће испасти да је /предсједник Републике Српске/ Милорад Додик већи европејац од некога".

"А тај неко до сада је учествовао у доношењу три или четири закона или у некаквом минималном доприносу према ЕУ, а није било ниједног потеза, ниједне одлуке која је БиХ приближавала ЕУ а да у њој није учествовао Милорад Додик", навео је Ковачевић.

Када је ријеч о празном ходу у овом мандату, што је била оцјена делегата СДА Сафета Софтића, додао је Ковачевић, можда он постоји, али за разлику од прошлог који је комплетан био празан ход, све је боље.

Говорећи о закону о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, Ковачевић је оцијенио да он неће повриједити права нити Републике Српске нити Федерације БиХ, нити било кога у БиХ.

Ковачевић је истакао да је за делегате из Републике Српске кључна ствар да подрже овај закон та што су сва мишљења добијена од релевантних институција Српске била позитивна, те подсјетио да су представници из Републике Српске учествовали у изради овог закона.

"Добро је да данас донесемо ову одлуку. Али, нажалост, гласамо за само један закон умјесто да смо на дневном реду имали пакет закона који би већ сада осигурао да ћемо у марту добити оно што нам је свима циљ а то је да се коначно отворе приступни преговори са ЕУ", навео је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм