Изборни закон

Ковачевић: Шмитови притисци доводе у питање изборни процес

  • Извор: РТРС
  • 27.12.2023. 14:32

Без парламентараца из Републике Српске није могуће било шта усвојити па ни Изборни закон, али јасно је свима да је то осуђено на пропаст, јер ми то нећемо подржати, рекао је за РТРС, делегат српског нарада у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

”Уколико Кристијан Шмит покуша нешто наметнути, доводи у питање и могућност да се уопште одрже избори у БиХ. Институције Републике Српске никада неће прихватити одлуку једног "илегалца" који је дошао овдје само да ради против интереса Републике Српске. Оно што може да услиједи као одговор, јесте да у НСРС се усвоји Изборни закон и да дамо овлашћење да Изборна комисија спроведе локалне изборе у Републици Српској. Уколико је то пут са жељом да дестибилизују Републику Српску, грдно се варају, јер ће тако само довести БиХ корак ближе да буде потпуно неодржива”, поручио је Ковачевић.

Ковачевић је поновио да када је у питању Изборни закон, да су из Републике Српске отворени за преговоре са политичким партнерима из ФБиХ.

”Али не због тога што притишће Кристијан Шмит, или се бојимо да ће нешто наметнути. Уколико је то његова жеља, онда ће довести у питање и сам изборни процес у БиХ”, нагласио је Ковачевић.

Ковачевић поручује да је Шмит рекао "да уколико политичари не испуне што грађани траже, да ће  нешто наметнути".

”Међутим, ноторна чињеница је да Кристијан Шмит није легитиман високи представник јер не постоји иза њега релевантна резолуција Савјета безбједности УН. Друга ствар, и да јесте, нема могућности да било шта намеће и није он тај који треба да доноси законе. Грађани су изабрали своје представнике, и ми знамо шта треба да урадимо да заштититмо њихове интересе”, рекао је Ковачевић.

Ковачевић се дотакао и Уставног суда БиХ.

”Шмит је говорио и о Уставном суду БиХ, и да тренутно не постоје судије који долазе из Републике Српске. Међутим, не смијемо да заборавимо једну ствар, да су судије у Уставном суду без представника Српске један дан дошли и промјенили правило 39. у којем је писало да се пленарне сједнице не могу одржавати барем без једног судије који долази из Републике Српске. У Уставу јасно пише ко бира судије Уставног суда, а то су Парламентарна скупштина БиХ и када је у питању Република Српска, то је НСРС, и нико други. То значи да немамо намјеру да дајемо легитимитет органима који су само алат и инструмент за рушење Републике Српске. Српска има свој загарантовани статус и права”, рекао је Ковачевић.

За Кристијана Шмита спорна је и имовина, али за Ковачевић ту нема дилеме.

”Он је прво говорио о имовина и о томе како имовина припада БиХ. Међутим Дејтонски споразум је то јасно дефинисао, којих је то неколико надлежности БиХ, и онда у сљедећем члану Устава јасно пише, да све што није изричито наведено припада ентитетима, што је случај и са имовином. Колико год Шмит да има моћне менторе, то не могу да промјене, јер је то међународни уговор којем су гарант свјетске силе”, јасно је истакао Ковачевић.

Дан Републике, 9. јануар, Република Српска ће славити поносито и са својим пријатељима, поручио је Ковачевић.

”Шмит је позивао и на то да буду кажњавани они функционери који ће учествовати у прослави обиљежавања Дана Републике 9. јануара. То је израз народне воље, и наш највећи и најзначајнији празник, који је потврђен и на референдуму њених грађана. То неће промјенити Шмит, нити било ко. Република Српска ће 9. јануар прославити слободно, поносно, широм Републике са својим гостима из Србије, Црне Горе прославити Дан Републике”, поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера