Портпарол СНСД-а

Ковачевић: Представници опозиције који су тражили уклањање Додика могу кривично да одговарају

  • Извор: СРНА
  • 15.09.2023. 12:58

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да би кривично могли и требали да одговарају представници опозиције из Републике Српске, који су у складу са признањем нелегалног Кристијана Шмита, тражили од њега да са политичке сцене уклони предсједника Српске Милорада Додика.

Ковачевић је рекао да овакве нелегалне поступке третирају одговарајуће одредбе Кривичног законика Српске, у којима јасно пише да они који тако дјелују и позивају на рушење демократски изабраних представника власти Српске треба да буду кажњени казном затвора до осам година.

Он је рекао да је сигуран да сви гласачи за опозиционе странке не стоје иза таквих поступака, већ воле Српску.


Шмит признао: Опозиција тражила да уклоним Додика

Шмит признао: Опозиција тражила да уклоним Додика

"Зато је важно доћи до појединаца који су, представљајући наведене опозиционе странке, сједили са Шмитом, давали му легитимност, тражили да се грубо мијеша у политички живот Српске и БиХ и да њих доведе на власт тако што ће смјеном Додика поништити демократску вољу народа Српске. То мора бити истражено до краја", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је констатовао да наведеним понашањем опозиције није изненађен, те да је то потврдило оно што актуелне власти Српске одавно знају.

"Ово је катастрофално, забрињавајуће, штетно и скандалозно на неколико нивоа. Представници опозиције из Српске директно разговарају са Шмитом, од њега траже да сруши слободну демократску исказану вољу грађана и народа Српске, те га тиме признају и легитимишу као високог представника чиме урушавају права Републике на основу Дејтона. На крају, они признају да високи представници имају право на незаконита бонска овлаштења и смјењују демократски изабране лидере, намећу и поништавају законе које усвоје институције", рекао је Ковачевић.


Пукла тиква: Шмит за опозицију постао лажни и нелегитимни, а био им је

Пукла тиква: Шмит за опозицију постао лажни и нелегитимни, а био им је "реалност" и "фактор"

Он је нагласио да они који су спремни на такво нешто у потпуности против Српске, Дејтона, Устава БиХ и уставног поретка, те на издајничком путу.

"Зато је јако битно да сви у Српској у овим тешким тренуцима буду јединствени. Евидентно је да постоји јединство институција Српске и народа, а једини који искачу из тога су одређени појединци у странкама опозиције који заједно са Шмитом, некима из политичког Сарајева и дијела међународне заједнице раде на рушењу Српске, у чему неће успјети", упозорио је Ковачевић.

Он је поновио да Шмит није високи представник нити је легално изабран у Савјету безбједности УН, те да тим ставом Српска штити себе и своја права добијена Дејтонским споразумом.

Ковачевић је честитао свим грађанима Српске и Србије, те свим Србима, заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, наводећи да му је жао што непримјерено понашање опозиције у Српској, о коме је говорио Шмит, утиче на разбијање српског јединства.


Величао акцију

Величао акцију "Олуја" у бањалучком маркету и провоцирао

Шмит је изјавио да су лидери опозиције у Републици Српској тражили од њега да са политичке сцене уклони предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Могао бих рећи и мјесто и вријеме када су ми њихови лидери тражили да макнем Додика уз примјену бонских овлаштења. Због тога ме чак изненадило то да су се неки од њих солидарисали са Додиком", рекао Шмит за "Дневни аваз". 

Пратите нас и путем Вибера