Делегат у Дому народа

Ковачевић: Позив СДС-у за јединство у Српској, умјесто што оптужују СНСД

  • Извор: СРНА
  • 03.06.2024. 14:39

Делегат Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Радован Ковачевић рекао је да су јадне и смијешне оптужбе СДС-а да је СНСД одговоран за одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да им забрани учешће на изборима, те позвао СДС да са странкама из Републике Српске постигне јединствен став који ће омогућити да Српска искористи Уставом гарантовано право на доношење изборног закона Српске и организацију избора.

Ковачевић је истакао да чланови СДС-а не смију да се обрате правој адреси која је одговорна за њихово тренутно стање.

"Став СНСД-а је потпуно јасан. Одлука ЦИК-а о томе да не дозволе учешће на изборима СДС-у је срамна и скандалозна", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је појаснио да је ЦИК потврдио да није Централна изборна комисија БиХ, него "централна изборна комисија амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија и Кристијана Шмита".

"Баш због тога што из СДС-а не смију да кажу то шта је чињеница, они покушавају од тога да направе политичку тему и да кривца траже свугдје осим тамо гдје кривац постоји", констатовао је Ковачевић.

Он је додао да се СДС спреман за изборну трку на било који начин и да истрпе сва понижења.

"У том контексту ударају на највећег, што је природно и нормално, међутим, тај највећи је неко ко добија највећу подршку грађана Републике Српске и у том смислу има и већу одговорност", рекао је Ковачевић новинарима у Сарајеву.

Он је поручио да одговорност није само према гласачима, него према свим грађанима Републике Српске, а то су и чланови и руководство и гласачи и СДС-а, те у том смислу СНСД се труди да има потпуно одговоран став.

Ковачевић је истакао да би из СДС-а требало у овим околностима да позову на разговор свих политичких партија са сједиштем у Републици Српској.

Он је рекао да би најбољи излаз из срамне ситуације био да се донесе заједнички, јединствен став, на који је СНСД позивао и раније, а то је да ниједна странка из Републике Српске не изађе на овакве срамне изборе.

"Не расписује ЦИК, него да причекамо ступање на снагу изборног закона Републике Српске и да сви по истим правилима изађемо на изборе које би расписала Републичка изборна комисија Републике Српске. Нажалост, они из СДС-а немају храбрости", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да су чланови ЦИК-а из Републике Вања Бјелица Прутина, која је прије него што је изабрана за члана Комисије радила у кабинету предсједника СДС-а, и Јован Калаба, који је прије него што је изабран у ЦИК био предсједник Надзорног одбора кључног СДС-овог политичког партнера ПДП-а.

"То су људи који су одговорни за одлуку, срамну одлуку Централне изборне комисије да се СДС-у не онемогући учешће на изборима. И уколико је било ко гледао сједницу ЦИК-а, онда ћете видјети да је Вања Бјелица Прутина била главни заговорник и она која је позивала и тражила подршку од осталих колега да се СДС-у онемогући учешће на изборима. И послије свега тога, људи из СДС-а изађу и кажу, крив је СНСД", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да СДС не смије да каже да је разлог, што им је њихов члан ЦИК-а онемогућио учешће на изборима, тај што су под америчким санкцијама и што је амерички амбасадор тражио од свих банака у БиХ да не дозволе да санкционисане особе или субјекти имају рачун у банкама у БиХ, јер ће у супротном банка сносити посљедице.

"Дакле, то је разлог. СДС се налази под америчким санкцијама, амерички амбасадор је тражио да сви који су под америчким санкцијама, укључујући СДС, не могу да имају рачуну у банци. Онда члан ЦИК-а који је прије уласка у ЦИК био у кабинету предсједника СДС-а гласа да се због тога СДС-у онемогући излазак на изборе и онда у СДС-у разматрају и вијећају три дана и изађу са генијалним закључком да је за такву одлуку крив и одговоран СНСД", напоменуо је Ковачевић.

Он је поновио да је то јадно и смијешно и позвао СДС да се уозбиљи и врати "мрву достојанства и патриотске" одговорности према грађанима Српске и са странкама из Републике Српске постигне јединствен став који ће омогућити да Српска оствари и искористи Уставом гарантовано право на организацију избора.

Пратите нас и путем Вибера