Делегат

Ковачевић: Пошто СДС не смије, СНСД ће предложити закон о замјени страних судија

  • Извор: Агенције
  • 16.10.2024. 17:49

Делегати СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ првом приликом ће у процедуру упутити закон који ће да регулише избор троје судија које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права, а који ће бити у потпуности у складу са Уставом БиХ, рекао је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је рекао да ће томе покушати да се ријеши овај витални проблем, без којег неће бити могуће рјешавати друга питања.

Он је подсјетио људе у Европској комисији и у Делегацији ЕУ да је рјешавање питања страних судија, односно њихове замјене домаћим судијама, један од 14 приоритета Европске комисије.

- Тако да тешко је да можемо правити некакве нове кораке на европском путу, тешко је да можемо испуњавати неке нове услове док не испунимо тај услов који нам је Европска комисија дала раније - рекао је Ковачевић.

Говорећи о најавама хрватских делегата да ће гласати против Приједлога закона о Уставном суду које је предложио Желимир Нешковић, Ковачевић вјерује да су и они политички принципијелни и да ће бити заједно на овом задатку те да ће тако рјешавати то питање одласка страних судија и борбе за суверенитет БиХ и суверенитет конститутивних народа у БиХ а у свјетлу најављеног новог приједлога.

Пратите нас и путем Вибера