Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ

Кошарац: Српска остаје привржена ЕУ интеграцијама

  • Извор: АТВ
  • 04.03.2024. 09:51

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац навео је да Република Српска остаје привржена ЕУ интеграцијама, уз пуно уважавање уставних надлежности и дефинисаног механизам координације.

"Ми нисмо заинтересовани нити ћемо прихватити услове Брисела који би значили губитак суверенитета, уставног капацитета и идентитета Српске. Наша политика је јасна - Српска мора бити видљива на путу ка ЕУ и из сваког процеса мора изаћи јача“, навео је Кошарац.

Кошарац је додао да је сасвим јасно да су представници Српске у потпуности дали допринос ЕУ путу, инсистирајући, између осталог, на томе да 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије буде испуњено у пакету и интегрално. 

Ванредно стање у земљи: 4.000 људи побјегло из затвора, хаос на улицама

Ванредно стање у земљи: 4.000 људи побјегло из затвора, хаос на улицама

Он је поново подсјетио да је досадашњи напредак у ЕУ интеграцијама остварен захваљујући подршци Српске.

"Евидентно је да постоји појачан интерес европске администрације за Западни Балкан, укључујући и БиХ, о чему свједочи и данашњи долазак министара иностраних послова Италије, Аустрије и Њемачке у БиХ. Но, искрена намјера Брисела да БиХ постане дио европске породице јасно ће се показати уколико нам дају тачан датум за почетак преговора. Желим да вјерујем да је ЕУ тога свјесна и да ће тачан датум преговора бити најбоља порука за грађане Српске и ФБиХ“, поручио је Кошарац. 

Све друге опције, додаје, су калкулација и непотребно мрцварење, што ће дати додатни разлог за евроскептицизам.   

Колико зарађују запослени у министарствима у Влади Српске

Колико зарађују запослени у министарствима у Влади Српске

"Европски пут мора да донесе значајне промјене у функционисању у БиХ, примарно мислећи на укидање ОХР-а и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, што је потврдила и сама ЕУ“, навео је Кошарац.

Кошарац је додао да је Република Српска снажан заговорник договора два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма и наметнутих рјешења. 

"Афирмишемо суверенитет у одлучивању, јер се о судбини ове земље, укључујући ЕУ интеграције, морају питати њени грађани, а не западне дипломате и нелегитимни странци“, закључио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера