Бањалука

Кошарац: Реаговање на Свесрпски сабор - манифестација америчког малигног утицаја

  • Извор: СРНА
  • 12.06.2024. 14:27

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да саопштење америчке Амбасаде у Сарајеву о Свесрпском сабору представља манифестацију њиховог малигног утицаја и сврставања само на страну бошњачке политике.

"То је синхронизовани однос америчке администрације и бошњачке политике у БиХ", оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да је очигледно да нису прочитали Декларацију са Свесрпског сабора, која се заснива на Дејтонском споразуму и не представља никакво антидејтонско дјеловање.

"Очигледно је да имају потребу да контаминирају одређене односе унутар БиХ како би могли да буду видљиви у свим политикама. Наша политика је потпуно јасна и наше опредјељење је да дефинишемо наше национално кретање", рекао је Кошарац новинарима на Јахорини.

Ковачевић: СНСД ће опет бити убједљиви побједник

Ковачевић: СНСД ће опет бити убједљиви побједник

Он је указао да Бошњаци морају изаћи из умишљене улоге да су власници политичких процеса у БиХ, јер то нису, те нагласио да се процеси у БиХ могу водити само када се усагласе заједно са Србима, Хрватима и два ентитета.

Кошарац је нагласио да политике Српске морају бити видљиве у 21. вијеку и да је одговорност политичког руководства таква да треба јасно истаћи патриотску политику предсједника Републике Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића која је резултат потреба српског народа да дефинише националну политику.

"Добро се сјећамо ситуације када су Бошњаци покушали да организују Свебошњачки сабор у Сарајеву. Ми нисмо били хистерични и не умањујемо потребу да се они састају и договарају, али немате господо право да умањујете капацитете српског народа и сарадњу Српске и Србије", поручио је Кошарац.

Он је упитао одакле то право, с обзиром да се видјело како међународни спонзори утичу када је ријеч о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

"Међународни тутори и спонзори таквих политика, попут (америчког амбасадора Мајкла) Марфија и осталих су прочитана прича. Отићи ће Марфи, а шта ћемо онда? С ким Бошњаци мисле развијати политичко партнерство? Видимо хистерију у политичком Сарајеву након усвојене Декларације на Свесрпском сабору. Због чега? Неће Бошњаци креирати националну и патриотске политике српског народа", рекао је Кошарац.

Додик: Проамеричкој опозицији у Српској сада смета и Вучић

Додик: Проамеричкој опозицији у Српској сада смета и Вучић

Он је истакао да су Бошњаци умислили да су власници политичких процеса у БиХ на основу ексклузивног права које су им дали Кристијан Шмит, Марфи и неки други, оцијенивши да ће то бити политика прошлости.

"Једина политика ће бити политика дијалога. Ако нећете политику дијалога, знате шта слиједи. Ако неће да поштујете ставове институција Републике Српске и српског народа, мислим да сте довољно паметни да знате шта може да услиједи", рекао је Кошарац.

Он је поновио да је оличење политике Сједињених Држава у БиХ министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, који, како каже, не крије да жели да буде њен експонент.

"Свједоци смо чињенице да су странци сваки договор домаћих политичара покварили и у томе су шампиони, прије свега, Марфи и Шмит који су нашли извођаче у домаћим политичарима да буду промотери њихових политика, а не договора", рекао је Кошарац.

Он је додао да се Конаковић обрушио на српски народ само због тога што је на достојанствен и цивилизован начин на Свесрпском сабору дефинисао политике не вријеђајући друге.

Стојановић о манипулацији у Сребреници: Посмртни остаци једног човјека сахрањивани и евидентирани као више страдалих

Стојановић о манипулацији у Сребреници: Посмртни остаци једног човјека сахрањивани и евидентирани као више страдалих

"Наше политике нису усмјерене против других. Оне су израз наше потребе да будемо окупљени око наших националних тема, дефинишемо наше политичко кретање и позовемо на досљедну примјену Дејтонског споразума", рекао је Кошарац.

Он је додао да је хистерија у Сарајеву дефинисана менталним и политичким предрасудама, те хтјењем странаца, прије свега САД, да стално дижу температуру и модификују политике како би успјели да од Бошњака произведу оне који ће водити процесе, а то није могуће.

Пратите нас и путем Вибера