Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: Preživljavanje SDA uz radikalizaciju i islamsku zajednicu

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2023. 13:05

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da se Islamska zajednica u BiH i njen poglavar Husein Kavazović grčevito bore za opstanak i ostanak Bakira Izetbegovića i SDA na vlasti, pri čemu ne prezaju od ratnohuškačkih narativa i bezočnih napada na Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika.


"Format da Izetbegović i SDA politički prežive je radikalizacija i ništa drugo. Posebno je zabrinjavajuće da u tome imaju svesrdnu podršku reisa Kavazovića, što je krajnje neprimjereno, ali i opasno ponašanje jednog vjerskog službenika", rekao je Košarac u izjavi za Srnu reagujući na saopštenje Islamske zajednice u kojem je navedeno da "mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik".

On je upozorio da je na sceni ista matrica kao 90-ih godina, s tim da SDA danas nije na vlasti, što u radikalnim bošnjačkim krugovima stvara dodatnu paniku i strah.

Košarac je dodao da je očigledna namjera da SDA mapira političku scenu u FBiH, uz pomoć Islamske zajednice, ali i određenih nevladinih organizacija i pojedinih medija.

"Reis Kavazović je u Funkciji odbrane politike SDA. On sasvim otvoreno učestvuje u kampanji ostanka Izetbegovića na čelu SDA, iako je jasno da njega niko neće, kao i da niko neće s njim i njegovim politikama", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, reisu Kavazoviću bilo bi mnogo bolje i korisnije da se posveti vjerskim pitanjima, umjesto što politički angažovano i svesrdno učestvuje u "spašavanju vojnika Bakira".

"Ne mogu da ne primijetim ogromnu količinu nervoze reisa Kavazovića zbog činjenice da SDA gubi vlast. U strahu od tog gubitka i promjene političkih odnosa u FBiH, poglavar Islamske zajednice ne samo da učestvuje u kampanji promovisanja Bakira Izetbegovića kao vrhovnog lidera, već sasvim neosnovano napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", istakao je Košarac.

On je napomenuo da današnje poruke iz Islamske zajednice predstavljaju posljednji u nizu primjera njenog nedoličnog uplitanja u političke odnose u BiH.

"Nije ovo prvi put da reis Kavazović i čelnici Islamske zajednice upućuju pogrdne poruke na račun predsjednika Dodika, Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i što je najopasnije na račun cijelog srpskog naroda. Sjetimo se sramnog poređenja svetosavlja sa fašizmom, zatim upozorenja da se ne treba dozvoliti da 'vlah bude načelnik Srebrenice' i slično. Nedopustiva je takva retorika predstavnika jedne vjerske zajednice", dodao je Košarac.

On je naglasio da, za razliku od Izetbegovića, Islamske zajednice i radikalnih bošnjačkih krugova, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nikada nije prijetio ratom, niti ugrožavao mir.

"Dodik isključivo poziva na dosljednu primjenu Dejtona i donošenje rješenja kroz institucije i na demokratski način. To što ta rješenja ne odgovaraju bošnjačkim politikama, nije poziv na rat niti ugrožavanje mira. Svako buduće kretnje Republike Srpske biće u skladu sa Dejtonom, ustavima Srpske i BiH, te zaključcima institucija Republike Srpske", poručio je Košarac.

On je naglasio da je politika Republike Srpske politika mira i regionalne saradnje, a ne polika rata i izolacije, što je u osnovi političkog djelovanja Izetbegovića potpomognutim poglavarom Islamske zajednice u BiH.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином