Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Недовољан ангажман Министарства иностраних послова

  • Извор: Агенције
  • 10.07.2024. 11:57

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је ангажман Министарства иностраних послова у Савјету министара у вези са проблемом изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори недовољан и неадекватан.

Кошарац је, у објави на друштвеној мрежи Инстаграм, додао да приоритет свих институција мора бити заштита права на живот и здравље 250.000 грађана који живе у подручју слива Уне, те додао да одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори није проблем само Новог Града, него и других општина и свих институција, будући да су, како каже, једнако угрожени и грађани Републике Српске и Федерације БиХ.

"Неадекватно поступање Министарства иностраних послова и дипломатско-конзуларне мреже представља неодговоран приступ према питању опстанка живота и здравља становништва угроженог подручја. Шта о тако пасивном дјеловању мисле, рецимо, грађани Бихаћа или неке друге општине у ФБиХ“, упитао је Кошарац.

Вујић: Пререгистрација у току - ''Invictus'' мијења ''Prointer''

Вујић: Пререгистрација у току - ''Invictus'' мијења ''Prointer''

Подсјетио је да је Координационо тијело за Трговску гору проширено и чланом из Министарства иностраних послова, како би се убрзале процедуре и активности.

"Нисмо задовољни ангажманом Министарства иностраних послова, министра Елмедина Конаковића и дипломатско-конзуларне мреже, од којих очекујемо много агилнији приступ и допринос како би се трајно спријечила изградња спорног одлагалишта“, навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, институције Републике Српске су у континуитету посвећене рјешавању проблематике изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, о чему свједочи и јучерашња расправа у Народној скупштини Републике Српске, гдје је усвојена Информација о активностима институција Српске и њених представника у заједничким институцијама у вези са намјерама Хрватске да изгради одлагалиште на Трговској гори.

Кошарац је нагласио и да Хрватска одбија да сарађује и доставља информације о активностима које спроводи на својој територији у вези изградње овог одлагалишта, наглашавајући да наводи премијера Хрватске Андреја Пленковића да ће се активности обуставити до 2028. године нису тачни.

"То умногоме усложњава и нарушава билатералне односе БиХ и Хрватске, на шта у континуитету упозоравамо. Свјесни смо намјера Хрватске, али нећемо одустати“, поручио је Кошарац.

Кошарац је навео да је важно и што је постигнут договор о ангажовању међународне адвокатске канцеларије, која ће пружити услуге правног савјетовања и допринијети правној борби против одлагања радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори.

Кошарац: Став Српске јасан - НАТО нас не занима

Тумарати по свијету, што је својствено и министру спољних послова у Савјету министара Елмедину Конаковићу и предсједавајућем Предсједништва БиХ Денису Бећировићу је прочитана сарајевска потреба, да обмањују одређене институцији, причајући само сарајевско-муслиманску причу, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац за РТРС.

- Врло јасно смо указали на чињеницу, да НАТО интеграције немају подршку народа Републике Српске. С друге стране навикли смо на различите врсте злоупотреба, одређених министара, који долазе из бошњачке структуре, који на таквим форумима, дефинишу политику само једног народа, односно једног дијела БиХ, али то је матрица њиховог понашања. Ми смо сваки пут јасно указивали на такве чињенице, таквог неслагања и недефинисане политике - истакао је Кошарац.

Додао је да је одговор Републике Српске јасан.

- НАТО нас не занима, никада нећемо бити чланице НАТО пакта. Наш став је јасан, имамо веома дефинисану националну политику, кроз институције Српске и многе друге - додаје Кошарац.

Наводи, да у институцијама БиХ, без Срба се одлуке не могу доносити.

- Свједоци смо напада на Српску. Конаковић, Бећировић, Комшић и остали, могу да тумарају по свијету колико желе, порука из Српске је јасна и таква ће и остати - додаје Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.