Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Начин суђења Додику је пресуда БиХ

  • Извор: СРНА
  • 06.02.2024. 17:36

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац указао је на утицај америчке администрације на правосуђе БиХ, наводећи да су они бирали судије и тужиоце који ће у Суду БиХ водити потпуно контаминиран и политички заснован процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Кошарац наводи да је видљиво да је долазак О`Брајена утицао на то да се промијени судија и да се предмет да судији који је острашћен.

- Не можете ми рећи да неко није политички острашћен ако је био помоћник команданта бригаде или помоћник министра, иако није имао страначку улогу. Наравно ту постоји острашћеност да управо Бошњаци суде Додику - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је упитао како је могуће да не постоји ниједан други судија, осим Бошњака, Мирсада Стрике и Сене Узуновић.

Кошарац је рекао да су они који су писали оптужницу неосновано имали те елементе да виде које ће судије да суде Милораду Додику.

- Они на овакав начин суде БиХ - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, видљиво је било да се жели убрзати како би се што прије дошло до процеса, прије свега читања оптужнице, а касније и окончања самог процеса.

- Како вјеровати људима који су били у такозваној Армији БиХ, а данас у правосудним институцијама? Како вјеровати људима који су имали ангажман у СДА, а данас суде предсједнику Додику? То говори о утицају америчке администрације на правосуђе БиХ и да су они бирали судије и тужиоце који ће тај поступак водити, то је сигурно - рекао је Кошарац.

Он је поновио да је Додик свој посао радио у складу са Уставом Републике Српске на законит и уставан начин.

Према његовим ријечима, јасно се манифестује потреба америчке администрације која очигледно у БиХ прави колонију.

- Видљиво је да се жели нарушити концепт који заговарамо, а то је договор политичара у БиХ без странаца - закључио је Кошарац.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела концепт одбране констатујући да се оптужницом руши суверенитет БиХ и затражила изузеће судије Сене Узуновић која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

Пратите нас и путем Вибера