Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Kошарац: Kонаковић изашао из СДА, али СДА очигледно никада није изашла из њега

  • 02.10.2023. 15:40

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Kошарац истакао је да је Елмедин Kонаковић изашао из СДА, али СДА очигледно никада није изашла из њега.

Kомнетаришући данашње оптужбе Kонаковића на рачун Републике Српске и њеног предсједника и лидера СНСД-а Милорад Додика, Kошарац је оцијенио у изјави за Срну да је видљиво да има комплекс СДА и силно жели да након Алије и Бакира буде Бакир у огледалу.

"У прилог томе свједочи и његова данашња елаборација, у којој је изнио низ примитивних увреда, нетачних тврдњи и паушалних оцјена на рачун руководства Републике Српске и предсједника Милорада Додика. При томе, показао је поприлично незнање у вези са одређеним процесима", рекао је Kошарац.

Прије свега, додао је он, Kонаковић нема политичку храброст да изнесе било какву аутентичну политику, јер су сви његови ставови заправо ставови амбасада које су га довеле на власт, а то је посебно видљиво након што се вратио из двадесетодневне посјете САД.

"Kонаковићу би било много боље да се ресетује и врати политици договора о рјешењима у БиХ, умјесто што било коме држи лекције и прича о политичком кукавичлуку! Заправо, лекције о лидерству треба да учи од Милорада Додика. Kонаковић очигледно нема храбрости да преузме лидерство, па се враћа на СДА политичке поставке и користи њихову реторику", оцијенио је Kошарац.

За разлику до њега, навео је он, предсједник Додик има храброст да на сваком могућем мјесту изнесе аутентичан став и заступа аутентичну политику, коју су грађани Републике Српске препознали и дају јој повјерење у сваком изборном циклусу.

"Власт на заједничком нивоу није могла бити Формирана без СНСД-а. Без Kонаковића и екипе јесте. Наравно да без става Републике Српске ниједан закон на заједничком нивоу неће и не може бити усвојен. Но, како Kонаковић мисли да можемо било шта радити ако упорно и тенденциозно обмањује јавност и износи неистине о Републици Српској?!", нагласио је Kошарац.

Према његовим ријечима, Kонаковић и екипа очигледно су прихватили концепт БиХ који није у складу са Дејтоном и то је дефинитивно политика која БиХ води у суноврат.

"Они настављају са моделима који су засновани на Исламској декларацији и са праксама њених промотора, радећи заједно са странцима против два конститутивна народа у БиХ", указао је Kошарац.

Он је констатовао да је политика предсједника Додика и СНСД више него јасна.

 "Ми штитимо и афирмишемо Уставом и Дејтоном загарантована права Републике Српске. Ниједан милиметар нечега што је туђе нећемо. Ми инсистирамо на договору два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма. То је једини могући модел за БиХ.

Ми поштујемо политички договор. Уосталом, без Републике Српске ниједан закон којим се Kонаковић хвали не би био усвојен на заједничком нивоу. То Kонаковић врло добро зна, али је због дневне дозе популизма одлучио то да прећути", оцијенио је Kошарац.

Он је додао да СНСД-у не требају симпатије било кога у ФБиХ.

"Уважавамо изборни легитимитет и сматрамо да на партнерском основу треба да дефинишемо теме значајне за БиХ. Нажалост, показује се да у ФБиХ немамо партнера за такав приступ", навео је KОшарац у изјави за Срну.

Он је указао да Kонаковићу и партнерима из ФБиХ недостаје политичке храбрости да се рјешавају питања одласка страних судија из Уставног суда БиХ, затварања ОХР-а, да се реферишу на поједине пресуде Европског суда за људска права...

"Недостаје им храбрости да се реферишу на нелегитимног високог представника и насилно наметнута рјешења. Умјесто тога, Kонаковић говори о процентима грађана и политичара који тврде да Шмит има легитимитет?! Kонаковић би требало да зна да грађани и политичари не дају легитимитет високом представнику, већ да га именује Савјет безбједности УН, што није био случај са индивидуом Kристијаном Шмитом", истакао је Kошарац.

Он је рекао да је парадоксално да Kонаковић говори о радикализму Милорада Додика. "Примарно, Додик није лидер сукоба. Није био члан националне политичке партије која је заговарала ратне опције, за разлику од Kонаковића који је био члан такве партије", подсјетио је Kошарац.

"У инсистирању предсједника Додика и Републике Српске на договору два ентитета и три конститутивна народа уз пуно уважавање Дејтона и Устава нема ништа радикално и националистичко. То је ствар прагматичног приступа рјешавању проблема у БиХ. Примарна обавеза предсједника Додика и политике СНСД је поштовање Дејтона и Устава и афирмација права Републике Српске и српског народа", рекао је Kошарац.

Он је нагласио да политике Српске никада нису усмјерене против Бошњака и Хрвата. "Нажалост, ми до сада нисмо препознали ниједну политику у ФБиХ која је добра за Србе у у том ентитету", рекао је Kошарац.

У коначници, додао је он, жалосно је лицемјерство које Kонаковић и екипа показују. "У четири зида тражили су милост од Милорада Додика, кумили су и молили за уступке, додворавали су му се. Но, другу причу причају пред камерама и јавности. Kако да их озбиљно схватимо?", закључио је Kошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

    Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм