Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац и Кацир о унапређењу економске сарадње БиХ и Турске

  • Извор: АТВ
  • 22.05.2024. 17:55

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са министром индустрије и технологије Мехметом Фатих Кациром о јачању економске и привредне билатералне сарадње, саопштено је из овог Министарства.

На састанку је истакнуто да важећи билатерални уговори и Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске представљају предност и добар основ за унапређење спољнотрговинске размјене на обострану корист.

Кошарац је информисао Кацира о оснивању и развоју слободних зона у Републици Српској, те о капацитетима постојећих слободних зона у ФБиХ.

Турска страна изразила је заинтересованост и спремност на разговоре са институцијама Републике Српске о њиховој директној укључености у организацију слободних зона и привлачење иностраних инвеститора. С тим у вези, наглашено је да су енергетски сектор, туризам, металска и аутомобилска индустрија од посебног интереса за инвеститоре из Турске, наводи се у саопштењу.

Кацир и делегација Министарства индустрије и технологије Турске прихватили су позив Кошарца да наредне године учествују на значајним међународним самитима и конференцијама у Републици Српској, укључујући Балкан Солар Самит у Бањалуци, Самит енергетике у Требињу, те Јахорина економски форум.

Кошарац је истакао је да су на унутрашњем плану у БиХ тренутно отежавајући политички односи, проузроковани дјеловањем нелегитимног високог представника Кристијана Шмита и најављеном резолуцијом о Сребреници. Он је упозорио да то може озбиљно угрозити не само односе унутар БиХ, него и у региону, наводи се у саопштењу.

Кошарац је нагласио да се институције Републике Српске и њени представници на нивоу БиХ залажу за политику унутрашњег договора и досљедне примјене Дејтонског споразума, без међународног интервенционизма.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.