Mинистар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Хрватска одбија сарадњу по питању Трговске горе

  • Извор: СРНА
  • 18.06.2024. 13:34

Савјет министара усвојио је данас извјештај о раду Експертског и Правног тима у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Черкезовац, а министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је да је хрватска страна потпуно одбила да сарађује и да дијели информације.

Кошарац је нагласио да понашање Хрватске додатно проблематизује све и да потврђује став да Хрватска не одустаје, те поручио да ни БиХ неће одустати и најавио да ће ускоро бити расписан конкурс за јавни позив за међународну правну канцеларију.

- Изјава премијера Хрватске Андреја Пленковића да до 2028. године неће ништа радити није тачна - рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Он је нагласио да је циљ онемогућити Хрватску на том плану и навео да су данас подржани напори Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у координацији са ентитетским министарствима и другим тијелима.

- Било је приједлога неких реципрочних мјера. Мислим да ни ми од реципрочних мјера нисмо одустали - рекао је Кошарац.

Он је додао да Хрватска на овај начин нарушава билатералне односе.

- Нама је важно сачувати здравље људи у 13 општина како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ - истакао је Кошарац.

Говорећи о буџету институција и међународних обавеза БиХ, Кошарац је навео да постоје информације да је Министарство финансија и трезора у коначној фази усаглашавања са одређеним ресорним министрима.

- Мислим да ће се то врло брзо наћи на сједници Савјета министара. Сматрам да је важно усагласити структуру буџета, па да тек онда иде на сједницу Савјета министара - рекао је Кошарац.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише иступ предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировић на самиту о Украјини, Кошарац је рекао да је то јефтин популизам, да Бећировић наступа самостално и неусаглашено са осталим члановима Предсједништва БиХ и показује да не мисли добро српском народу.

- Жели да заузме мјесто, па да буде допуна пробосанским политикама. Ја бих рекао да му је политички идол Златко Лагумџија, који је увијек био допуна политици Алије Изетбеговића - рекао је Кошарац. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)