Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Форум у Санкт Петербургу важан за представљање капацитета Српске

  • Извор: СРНА
  • 04.06.2024. 12:54

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је Међународни економски форум у Санкт Петербургу /СПИЕФ 24/ важан за презентовање капацитета Републике Српске, која је спремна да одговори свим политичко-економским изазовима.

- Република Српска је спремна да, уз политике мира и стабилности и поштивања Дејтонског мировног споразума, апсорбује нове међународне трендове - рекао је Кошарац новинарима у Санкт Петербургу, гдје ће учествовати на Међународном економском форуму који ће сутра бити свечано отворен.

Кошарац је поновио да је ЕУ колонија САД, те навео да се западне силе мијешају у унутрашња питања и намећу рјешења у БиХ.

- Политичко руководство Републике Српске је у добрим односима са руководствима Србије и Русије, те показује способност за прихватање нових изазова. На оваквим форумима се могу преузети нови смјерови економског развоја свјетских земаља и зато у БиХ треба да размишљамо и о оваквим моделима, не само о ЕУ која се суочава са бројним проблемима - истакао је Кошарац, који је министар спољне трговине и економских односа.

Он каже да руководство Републике Српске са својим партнерима жели радити на додатном оспособљавању Српске за сва будућа кретања.

Кошарац је захвалио Русији за допринос у утврђивању истине о ситуацији у БиХ.

- Дугујемо Русији захвалност за 2015. годину и тадашње гласање у Савјету безбједности УН, али и за недавно гласање у Генералној скупштини УН, када су истинито стали на страну политика Републике Српске и Србије - нагласио је Кошарац.

Он је навео да је Русија тиме дала допринос да фалсификоване историјске чињенице не могу бити адекватно прихваћене у међународним оквирима.

- То је озбиљна побједа предсједника Републике Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића. Веома је важно што су политике Русије уз српски народ у овим тешким тренуцима - рекао је Кошарац.

Бројне делегације из више од 130 земаља пристижу у Санкт Петербург гдје ће сутра бити отворен Међународни економски форум који ће трајати до 8. јуна, јавио је извјештач Срне.

На Форуму је најављено присуство делегације Републике Српске коју предводи предсједник Милорад Додик, који годинама учествује на овом скупу.

Предсједник Додик на форуму би требало да учествује од четвртка, 6. јуна.

За Међународни економски форум до сада се пријавило више од 17.000 учесника, али и 3.400 представника свјетских медија.

Пратите нас и путем Вибера