Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Европски пут БиХ успорава бошњачка политичка структура

  • Извор: АТВ
  • 15.02.2024. 11:04

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац навео је да европски пут БиХ успорава бошњачка политичка структура, која напушта унутрашњи политички договор под притиском страног фактора. Кошарац је рекао да ће они сносити одговорност за сваки застој на ЕУ путу, јер беспоговорно прихватају наредбе америчког амбасадора Марфија.

"Сасвим је јасно да Тројка нема капацитет и није досљедна у провођењу онога што је договорено на састанцима партнера у власти на заједничком нивоу. Како другачије објаснити ситуацију у којој, након сваког од тих састанака и постигнутог договора, званичници Тројке допуњавају или мијењају мишљења на основу инструкција Марфија и Шмита?“, навео је Кошарац у објави на друштвеној мрежи Инстаграм.

Кошарац је додао да је тројка постала алат у рукама Марфија и Шмита за нарушавање унутрашњег договора, без којег ова земља нема никакву, па ни европску перспективу.

Додик: Људи у Српској славе овај дан као свој

Додик: Људи у Српској славе овај дан као свој

"Такве праксе нас доводе у застој и немогућу позицију. Српска нуди рјешења и заговара унутрашњи договор о свим кључним питањима. С друге стране, Тројка сваки пут изигра договор у намјери да настави испуњавати жеље странаца. Тако најављују да неће подржати одређене законе без претходне уставне реформе, да ће покренути одређене процесе када на дневни ред дође легитимна и уставна иницијатива о усвајању закона о Уставном суду БиХ и слично…“, навео је он.

Видљиво је, додаје Кошарац, да Тројка функционише по диктату међународне заједнице, првенствено мислећи на америчку администрацију, под чијим притиском напушта договор партнера у власти, односно договор два ентитета и три конститутивна народа.

Откривена лабораторија за узгој марихуане, ухапшене двије особе

Откривена лабораторија за узгој марихуане, ухапшене двије особе

"То не само да успорава ЕУ пут и испуњавање услова како бисмо добили датум преговора, већ је евидентно да се оваквим политичким дјеловањем жели моделирати Дејтонски споразум. Но, морају бити свјесни да то значи нестанак БиХ“, навео је Кошарац и додао: 

"Ова земља је направљена колонијом у којој америчка администрација жели да диригује и управља процесима. Такође, показује се да америчка администрација жели да буде доминантна у односу на ЕУ.“

Пратите нас и путем Вибера