Ministar spoljne trgovine

Košarac: EU dokazala licemjerstvo, i onda se čude što im građani Srpske ne vjeruju

  • Извор: СРНА
  • 05.07.2023. 12:54

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu mnistara Staša Košarac izjavio je da je EU ponovo dokazala licemjerstvo izostavljajući projekte iz Republike Srpske iz novog paketa finansijske pomoći.

"U tom paketu su za BiH namijenjena 303 miliona evra za četiri značajna infrastrukturna projekta, ali nijedan od ova četiri projekta nije na teritoriji Republike Srpske. I onda se Evropa pita i čudi zašto građani nemaju povjerenja u EU", poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je upitao šta EU očekuje, s obzirom na to da ima jednostran i licemjeran pristup prema unutrašnjim odnosima u BiH.

"Sasvim opravdano je postaviti pitanje da li to EU ima kao partnera u BiH isključivo federaciju BiH", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo i institucije Republike Srpske opredijeljeni su za ispitivanje 14 prioriteta, ali ni po koju cijenu neće dozvoliti uslovljavanja.

"Evidentno je da EU na ovaj način želi da uslovljava i disciplinuje Republiku Srpsku, što je nedopustivo. Moraju prestati sa tom praksom", istakao je Košarac.

On je dodao da napredak i razvoj Republike Srpske neće biti zaustavljen uprkos dvostrukim aršinima EU.

"Republika Srpska ima prijatelje koji su spremni da nam pomognu u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata. Niko neće zaustaviti razvoj i napredak Srpske", poručio je Košarac.

Iz Delegacije EU juče je saopšteno da su za, kako kažu, BiH namijenjena 303 miliona evra za četiri značajna infrastrukturna projekta u okviru novog finansijskog paketa ukupne vrijednosti 2,1 milijardu evra koji je objavila Evropska komisija za podršku investicionim projektima na Balkanu.

Sva sredstva su namijenjena za projekte u FBiH, a nijedan u Republici Srpskoj.

Пратите нас и путем Вибера