Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Дио ФБиХ не подржава одлуке о заштити домаће производње

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2023. 16:04

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас на Јахорини да дио политичких структура из Федерације БиХ неће да подржи одлуке о заштити домаће производње у БиХ, односно увођењу заштитних мјера или мјера забране увоза неких производа.

- Ова година је била веома сложена у погледу заштите пољопривреде и у Републици Српској и у ФБиХ. Свако рјешење које Министарство спољне трговине и економских односа предлаже Савјету министара засновано је на иницијативама које долазе из ентитетских влада - рекао је Кошарац одговарајући на питања новинара о статусу пољопривредника у БиХ.

Он је потврдио да постоји застој у систему одлучивања у Савјету министара зато што дио структуре из ФБиХ неће да подржи одлуке које иду у смислу заштите домаће производње у БиХ, односно у контексту увођења заштитних мјера или мјера забране за увоз неких производа за одређени временски период.

- Више пута смо о томе аргументима говорили - застој постоји у дијелу ФБиХ која то неће да подржи. Цијеним да се сви у БиХ требају одрећи комплекса од Делегације ЕУ у БиХ, јер је примарни задатак институција БиХ да заштите домаћу производњу и произвођаче - рекао је Кошарац у паузи годишњег радног састанка министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи.

Он је поновио да се и даље залаже за храбрије преговоре са ЕУ о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, јер тај споразум "није Свето писмо које се не може промијенити, нити уговор који се не може мијењати".

- Жао ми је што из једног дијела ФБиХ немамо политичку сагласност за овај став и за ову моју иницијативу - рекао је Кошарац.

На Јахорини се данас одржава годишњи радни састанак министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи чији је домаћин Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Стална радна група за регионални рурални развој.

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе преузело је предсједавање Скупштином Сталне групе за наредну годину.

На састанку учествују делегације Републике Српске, Федерације БиХ, Мађарске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе, Словеније, Молдавије, Бугарске, Хрватске, Албаније, Њемачке, Грузије, Чешке, Француске, те представници Европске комисије и других међународних организација.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

    ''Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм