Састанак са Каролином Едштадлер

Кошарац: Антидемократски је да нелегални странац политички прогони институције Српске

  • 01.12.2023. 16:22

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац данас је током сусрета са савезним министром Аустрије за ЕУ и уставна питања Каролином Едштадлер указао да је антидемократски да нелегални странац Кристијан Шмит намеће своју вољу као законе у БиХ и врши политички прогон легално и легитимно изабраног предсједника Републике Српске и њених институција, које поступају у складу са Уставом и законима.

"У прошлости су бројни високи представници наметали разна рјешења, која никоме ништа добро у овој земљи нису донијела. Напротив, урушила су Дејтонски споразум и произвела додатно неповјерење у БиХ", нагласио је Кошарац.

Он је информисао Едштадлерову током састанка у Сарајеву да Република Српска не признаје Шмита за високог представника у БиХ, јер није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Кошарац је поновио да су неприхватљиви политички атаци на руководство и институције Републике Српске, као и да су покушаји да се узурпира и отме њена имовина антиуставни и антидејтонски.

"Према Дејтонском споразуму, имовина припада Републици Српској и Федерацији БиХ. То је црвена линија испод које Република Српска неће ићи. Све друго било би опасан преседан са несагледивим посљедицама", навео је министар Кошарац.

Он је одбацио као неосноване и нетачне тврдње дијела међународне заједнице, првенствено Амбасаде САД у БиХ и Шмита, те одређених политичких структура из Федерације БиХ, о томе да је Република Српска узрок политичке нестабилности и да блокира пут БиХ у ЕУ.

"Управо супротно, застој се дешава због чињенице да политичке структуре из Федерације БиХ нису испоштовале ранији политички договор о реализацији 14 кључних приоритета. Република Српска је, са друге стране, подржала све европске законе који су усвојени на заједничком нивоу", додао је Кошарац.

Он је оцијенио да је неприхватљива пракса да европски званичници разговарају са страним држављанином Шмитом о ЕУ интеграцијама БиХ, те да се у договору са политичким структурама из Федерације БиХ креирају рјешења која су противна интересима Републике Српске.

"Препознали смо различите врсте моделирања и малигног утицаја дијела западних земаља у том контексту, али Република Српска никада неће пристати на рјешења супротна њеним интересима, Уставу и Дејтонском споразуму. Наш став је да сва рјешења за БиХ морају бити плод договора домаћих политичких представника, који су легално и легитимно изабрани на демократским изборима", закључио је Кошарац.

Он је нагласио да се Република Српска стриктно држи Дејтонског споразума, те да је унутрашњи договор једино рјешење за напредак БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

Кошарац је истакао да Република Српска подржава реализацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету, како би БиХ у коначници могла постати равноправан партнер и чланица ЕУ.

"У том процесу, примарно питање за Републику Српску је усвајање закона о Уставном суду БиХ и одлазак страних судија из ове институције, као и затварање ОХР-а, јер без тога не можемо направити кључне искораке према ЕУ", истакао је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска у потпуности заговара унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа у оквиру Дејтонског мировног споразума, без уплитања странаца у унутрашња питања и процесе одлучивања.

Кошарац је изразио захвалност Аустрији на континуираној подршци БиХ на њеном европском путу и у додјељивању кандидатског статуса за чланство у ЕУ, као и снажном залагању за могућност отварања преговора са ЕУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм