Генерални конзул БиХ у Штутгарту

Конзул Вера Сајић затражила заштиту од полиције због позива на линч

  • Извор: СРНА
  • 28.05.2024. 14:50

Генерални конзул БиХ у Штутгарту Вера Сајић затражила је заштиту њемачке полиције након објаве и коментара у сарајевским медијима у којима се позива на њен линч пошто није дозволила уступање просторија Конзулата за обиљежавање сјећања на ратне жртве у Сребреници, што би била политизција.

- Након објаве у сарајевским медијима и коментара који су увредљиви за мене и моју породицу, који ме нападају на националној основи, којима се шири мржња и позива на линч, упутила сам вербалну ноту Министарству унутрашњих послова покрајине Баден-Виртемберг и затражила заштиту - рекла је Сајићева Срни.

Она је навела да је о свему обавијестила и Министарство иностраних послова у Сарајеву.

Након што је добила захтјев за уступање просторија Конзулата за обиљежавање сјећања на ратне жртве у Сребреници, Сајићева је поручила да дипломатско-конзуларна мрежа БиХ не смије да служи за одавање помена жртвама рата само једног народа и да се жртве не смију политизовати.

- С обзиром на то да се иста манифестација одржавала и у Минхену, гдје сам три године била генерални конзул, и да се организатори нису никада обраћали, нити користили просторије конзулата била сам изненађена мејлом и захтјевом којим је извјесна госпођа и креатор петиције послала у Генерални конзулат БиХ у Штутгарту - навела је Сајићева.

Она је истакла да у БиХ нема договора три народа о обиљежавању страдања ниједног народа, нема ни заједничког става Предсједништва БиХ о страдањима нити Срба, нити Бошњака, ни Хрвата.

Сајићева је подсјетила да је Предсједништво БиХ колективни орган који доноси одлуке консензусом и једино је задужено за вођење спољне политике.

Она је навела да се Генерални конзулат БиХ у Штутгарту претходних година користио за потребе само једног народа и партије, те прикупљања политичких поена и гласача, што је злоупотреба дипломатско-конзуларне мреже, поручујући да то неће дозволити.

- Желим да истакнем да ми је жао свих страдалих у грађанском рату у БиХ и сваке ожалошћене породице и мајке. Жао ми је и што у БиХ једни друге не погледамо у очи и не извинимо се за сва страдања, за све жртве - рекла је Сајићева.

Она је поручила да дипломатско-конзуларна мрежа БиХ не смије да служи за одавање помена жртвама само једног народа и да се жртве не смију политизовати.

- Као генерални конзул сам одговорна за конзулат, запослене у њему и моје је да упозорим власти земље пријема о потенцијално нарушеној безбједносној ситуацији када то процијеним. Затражила сам личну заштиту и заштиту објекта Генералног конзулата - истакла је Сајићева.

Она је напоменула и да је у Генерални конзулат, одмах након медијских објава, стигао и захтјев српских удружења Баден-Виртемберга за одржавање комеморативног скупа за страдале Србе на подручју Подриња.

Сарајевски медији објавили су 18. маја да су организатори обиљежавања централне манифестације сјећања на ратне жртве у Сребреници потписали петицију како би им се омогућило кориштење Генералног конзулата БиХ у Штутгарту, те да им је ове године, како кажу, то ускратила Сајићева.

Пратите нас и путем Вибера