Тема дана

Конаковићева иницијатива усмјерена против добрих односа са Србијом

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2024. 21:09

"Покрећем иницијативу и тражим да се Вијеће министара изјасни, само тако може. Само ако страна потписница, то је ово правно искуство са једне а незнање са друге стране. Чуди ме и тај Џаферовић је горе сједио и тај Гењац, то су људи од пера не знам како им је ово промакло", каже Елмедин Конаковић, министар спољних послова у Савјету министара.

 Прљава игра Елмедина Конаковића и најава иницијативе да се стави ван снаге Споразума о полицијској сарадњи БиХ са Србијом најбоље показује како политичко Сарајево не жели добросусједске односе са Србијом. Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић поручио је да не намјерава да распирује полемику и даје било какав повод за напад бошњачких политичара на Србију, али их пита колико хиљада муџахедина крвавих руку крију у БиХ.

"Желим само да питам и Конаковића и све остале колико хиљада муџахедина крвавих руку кријете дајући им држављанства послије рата у БиХ? У колико су терористичких напада у свијету учествовали људи са пасошем БиХ, а у колико са српским? Да не причам о злочинцима који су убијали Србе, који су и даље на слободи. Једноставно, немам никакве илузије о вашим добрим намерама, али сарађивати се мора, у заједничком интересу свих", каже Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије.

Конаковићева иницијатива представља директан напад на односе двије земље, јер овом изјавом само потврђује да њему није до борбе против криминала нити изградње добрих дипломатских односа са земљама регије, сматра министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран. Наводи да да БиХ има готово идентичне споразуме о полицијској сарадњи са Србијом и Хрватском, али Конаковић проблем види само у оном који је потписан са Србијом, чиме потврђује још једном патолошку мржњу према свему што долази из Србије и има предзнак "српско".

"Споразуми и меморандуми су ту само да ту сарадњу разрађују и у том контексту је Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске, члан два јасно дефинисано да ће Српска и Србија посебно унапређивати сарадњу у областима заштите слобода и права грађана у складу са највишим међународним стандардима и сузбијања криминала. Апсурдно је да човјек који обавља дужност министра иностраних послова у Савјету министара и чија је основна функција да гради мостове сарадње и развија пријатељске односе, покушава да руши постојеће и урушава систем безбједности. Сарадња полиција, не само са Србијом, већ и са свим другим полицијама земаља свијета је кључна за успјешну борбу против криминала и у том смислу позивам све да престану да политизују овакве ствари зарад својих личних интереса", каже Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Зашто политичком Сарајеву толико смета сарадња Србије и Српске? Да је ово само предизборна игра политичара из другог ентитета, а не стварна опасност, како то они представљају, става су и представници Републике Српске у институцијама БиХ.

"Поручујем Дини Конаковићу који је један такав политички дилетант и комплексаш да неће он пријетњама и такозваним лобирањима наштетити нити угрозити Републику Српску. Он је један неискрени политички лажов који на нашим заједничким састанцима прича о будућности свих народа у БиХ а онда оде у Вашингтон и прича како треба да уђемо у НАТО како су Срби геноцидаши и како је он тај који треба да буде лидер муслимана. Он није ни до малог прста Бакиру Изетбеговићу сви његови комплекси управо одатле потичу", каже Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Сарајевском лудилу нема краја а ово што они данас раде уопште не води бољитку и помирењу свих народа у БиХ.

Овакво понашање Елмедина Конаковића и писање писма министру унутрашњих послова Србије Ивици Дачићу само шири мржњу, каже предсједник НСРС Ненад Стевандић. Мишљења је да је намјера Конаковића само да поквари односе између народа. За разлику од Конаковића, Лидер СДА Бакир Изетбеговић каже да БиХ мора имати добру сарадњу са Хрватском и Србијом, те да Конаковић постаје проблем за БиХ са својим "петљанцијама и бескрајним лажима".

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм